-

Durerea de stern: cauze posibile

Scris de

Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă.

Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul sternului, ar putea fi implicat stomacul, de exemplu?
Cauze frecvente
Sternul și coastele joacă un rol protector. Într-adevăr, ele protejează organele vitale situate în spate, în special inima și plămânii. Astfel, o boală pulmonară sau cardiacă poate fi foarte bine simțită în stern, chiar dacă nu este cu adevărat originea sa.
Condițiile cardiopulmonare cel mai probabil să provoace dureri sternale sunt:

Pentru inimă: infarct miocardic, angină pectorală, disecție aortică sau pericardită (inflamația pericardului, sacul care înconjoară inima); în aceste situații diferite, durerea crește odată cu efortul, dar și în caz de stres intens;

Pentru plămâni: embolie pulmonară, pneumonie, bronșită cronică, astm, etc;

Durerea la nivelul sternului crește, în acest caz, la tuse.

Durere la nivelul sternului și stomacului
Stomacul poate fi, de asemenea, sursa durerii sternale, deoarece o parte a acestui organ (și mai mult a esofagului) este situată chiar în spatele acestuia. Astfel, se poate simți durere la nivelul sternului în caz de boală de reflux gastroesofagian (GERD), arsuri la stomac, ulcer, hernie de hiat (creșterea stomacului deasupra diafragmei), precum și în cancer de stomac sau tumoare în esofag.

În acest caz, durerea tinde să se intensifice după mese.

Foto: Piuxabay