-

Scleroza multiplă: definiție și simptome

Scris de

Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase.

Deci, care sunt consecințele sclerozei multiple? Sunt durerea simptomele majore ale acestei patologii? Cum se manifestă această boală autoimună?
Scleroza multiplă: definiție
Scleroza multiplă este o boală în care sunt distruse anumite structuri ale sistemului nervos central. Pentru a înțelege pe deplin scleroza multiplă, este important să știm că sistemul nervos central (SNC) este alcătuit din creier și măduva spinării și că se află la originea oricărui nivel cognitiv (intelect) și sensibil (5 simț), dar și toate mișcările (voluntare sau nu) prin controlul mușchilor. Toate aceste funcții sunt posibile prin transmiterea informațiilor prin neuroni. Pentru a accelera trecerea impulsurilor nervoase, axonii, care sunt extensii ale neuronilor, sunt înveliți într-o teacă de mielină. Cu toate acestea, în caz de scleroză multiplă, tecile de mielină sunt deteriorate, astfel încât transmiterea nervului este mai puțin eficientă și mai puțin rapidă. Este o boală autoimună, deoarece corpul însuși se autodistruge. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar consideră greșit mielina ca fiind un corp străin, care declanșează inflamația. Scleroza multiplă, care este progresia distrugerii SNC, este văzută în atacurile inflamatorii.
Simptomele sclerozei multiple
Simptomele care rezultă din scleroza multiplă sunt extrem de variabile în funcție de neuronii afectați. În general, există oboseală semnificativă (la debutul bolii) și foarte adesea episoade depresive, precum și dificultăți de concentrare. Ulterior, alte simptome se instalează treptat peste flare-up-uri și apoi se diminuează în câteva săptămâni. Observăm în special:
- tulburări motorii (foarte frecvente) care duc la slăbiciune musculară și probleme de coordonare (stângăcie, tulburări de echilibru etc.);
- o scădere a sensibilității (în 25% din cazuri) cu durere, furnicături la nivelul extremităților, senzație de a fugi pe o parte a corpului sau chiar dificultăți de a distinge fierbinte de frig;
- tulburări vizuale (în 30% din cazuri) care duc la reducerea vederii (dacă durerea este asociată cu aceasta, vorbim de nevrită optică).

Tratamentul sclerozei multiple
În cazul unui focar de scleroză multiplă, se utilizează corticosteroizi. Atunci când este administrat sub formă de perfuzie cu doze mari, cortizonul ajută la reducerea intensității și duratei apariției. Acesta este un tratament unic. Ca tratament de fond, se injectează interferoni beta (săptămânal) care reduc frecvența recidivelor cu o treime. În plus, simptomele sunt tratate izolat: analgezice împotriva durerii, antidepresive și / sau psihoterapie în caz de depresie, fizioterapie în caz de rigiditate musculară etc.

Foto: Pixabay