-

Fisurile anale - simptome și tratament

Scris de

Fisura anală nu este nici rară, nici gravă. Dar această leziune a anusului este foarte neplăcută și, prin urmare, trebuie tratată rapid ... Chiar dacă nu este ușor să discutați asta cu medicul dv.!

Care sunt simptomele unei fisuri anale?

Primul simptom este durerea care apare în trei etape: 1) Durerea, uneori foarte puternică, atunci când eliminați conținutul intestinelor; 2) Durerea dispare apoi câteva minute; 3) Apoi, se reia, uneori durând câteva ore.

O fisură anală poate sângera și, în acest caz, apare o cantitate mică de sânge pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.

Cum faci diferența dintre fisuri anale și hemoroizi?

Simptomele sunt relativ similare; dar durerea este mai puternică în cazul fisurii anale. Ce se întâmplă? Pielea de pe anus s-a rupt și a apărut o mică, superficială fisură. Nu este foarte mare, de obicei între 1 și 2 centimetri, dar este dureroasă. De cele mai multe ori, fisura anală se formează în partea din spate a anusului sau, eventual, în partea din față (mai des, la femei).

Cauzele fisurii anale nu sunt încă pe deplin înțelese. Uneori este pur și simplu cauzată de o vătămare, după scaune deosebit de dure, din cauza constipației. Se știe, de asemenea, că persoanele care suferă de fisuri anale tind să aibă mușchii anusului mai strânși decât alții, chiar și în repaus. Acest spasm permanent scade alimentarea cu sânge a zonei, ceea ce împiedică vindecarea pielii și încurajează formarea fisurilor.

Fisuri anale - ce trebuie să faci?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când apare o fisură anală este să consulți un medic. Desigur, nu este ușor să vorbești despre un loc atât de intim. Dar este important să ne dăm seama că nu este nimic mai banal. Fisurile anale constituie a doua cauză a consultării în proctologie, după hemoroizi. În plus, sângerările și durerile din timpul scaunuluu pot semnala alte boli, unele dintre ele grave; prin urmare, este important să vă tratați corect și rapid.

Fisuri anale - tratamentul indicat

Primul lucru pe care îl ai de făcut este să reglezi tranzitul intestinal, pentru a evita constipația și pentru a face scaunele mai puțin neplăcute. Puteți folosi laxative, dar cel mai important lucru este să vă schimbați dieta pentru un tranzit regulat.

Utilizarea unguentelor antiinflamatoare sau cel puțin lubrifiante, pentru a ajuta la expulzarea conținutului intestinelor, este obișnuită. Analgezicele sunt, de asemenea, folosite uneori pentru a evita constipația care poate apărea din cauza durerii: de teama durerii, amânăm timpul pentru a avea scaun, iar atunci când o facem, este greu și dureros ... și așa apare un cerc vicios.

Când fisura anală este gravă sau cronică, iar contractarea mușchiului care este responsabilă de apariția fisurii, aceasta poate fi combătută cu unguente sau injecții.
În cele din urmă, chirurgii pot opera pe o fisură anală pentru a îndepărta și/sau vindeca pielea afectată. Aceasta este o operație care este adesea eficientă, dar trebuie aleasă cu prudență, deoarece cicatricile pot să pună ulterior alte probleme.

Foto: Pixabay