-

Vaccinarea anti COVID-19 în cabinetele medicilor de familie se va amâna

Serurile anti-COVID nu se pot administra de astăzi (n.r. 4 mai) în cabinetele medicilor de familie, așa cum fusese anunțat. Medicii spun că nu au primit toate cele necesare pentru începerea procesului de imunizare și că, astfel, această etapă a campaniei naționale de vaccinare se amână cu câteva zile.

Medicii de familie care s-au înscris să vaccineze împotriva COVID-19 în propriile cabinete medicale se confruntă cu diferite probleme: fie nu au primit încă vaccinul, fie nu au seringi, fie nu găsesc să cumpere adrenalină pentru eventualele cazuri de șoc anafilactic.

Președintele Asociației Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, doctor Sandra Alexiu, a explicat că mai durează câteva zile și până vor programa pacienții la vaccinare.

Sandra Alexiu: Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie nu poate începe încă peste tot, pentru că nu sunt toate condițiile îndeplinite. În momentul în care vom avea atât vaccin, materiale, cât și acces la Registrul de Vaccinare, imediat acest lucru va fi posibil. Dozele sunt cinci într-un flacon și, odată desfăcut, trebuie folosit. Prin urmare, trebuie să programăm cel puțin cinci persoane la o vaccinare în ziua respectivă. Problema noastră cea mai mare este faptul că nu se găsește adrenalină; nici nu am primit încă de la DSP-uri EpiPen și nici nu găsim de cumpărat fiolele de adrenalină. Cu toate că sunt foarte ieftine, nu se găsesc în farmacii.

Autoritățile au anunțat recent că marti, 4 mai 2021, se alătură campaniei de vaccinare peste 3.000 de medici de familie.

De exemplu, din Bucureşti se vor putea vaccina pacienții a 225 de medici de familie, în Bistrița participă 112 medici de familie, în Călărași - 63, în Mehedinți - 55 și în Constanța - 77. Restul medicilor de familie sunt deja angrenați în campania de vaccinare în centrele amenajate deja de autorități.

Centrele mobile de vaccinare își reiau activitatea, iar persoanele care doresc să se imunizeze fără programare pot merge până pe 11 mai în unitățile sanitare militare.

În prima etapă, acest lucru se poate face la Spitalul Militar Central din Bucureşti și în spitalelel militare din Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara. Persoanele care merg la aceste centre și fac prima doză vor fi înregistrate direct în Registrul Național de Vaccinare și vor fi planificate pentru rapel, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite