-

Un procent de 0,2% dintre cei vaccinați cu ambele doze s-au mai infectat ulterior

Doar 0,2% dintre cei care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu ambele doze de ser s-au mai infectat ulterior, spune președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării, Valeriu Gheorghiță.

El a precizat pentru Radio România Actualități că majoritatea cazurilor de infectare au apărut după administrarea primei doze de ser, atunci când organismul nu este protejat.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că deși vaccinurile nu elimină total riscul, peste 90%-95% din cei vaccinați sunt protejați de boala simptomatică, de forme severe, complicații, internări și decese.

Din peste patru milioane de persoane care au fost vaccinate cu cel puţin o doză, exista circa 0,6% din cazuri care au fost testate pozitiv pentru SARS-COV-2 după prima doză. Mediana timpului până la testul pozitiv a fost de până la 14 zile, ceea ce înseamnă că e până în perioada în care persoana dezvolta anticorpi în titru protector. Noi ştim că protecţia apare la cel puţin 10 zile după completarea schemei de vaccinare, după rapel. Or, în situaţia respectivă, fiind în primele 14 zile de la prima doză este evident că omul nu era protejat, fie era în perioada de incubaţie, fie a fost expus la infecţie imediat după momentul vaccinării şi sigur că va dezvolta infecţia. De aceea mesajul este acela de a respecta în continuare măsurile de prevenţie cel puţin până la obţinerea beneficiilor maximale după completarea schemei de vaccinare, adică să avem 10 zile de la rapel.

Gheorghiță a mai spus că prin vaccinare se reduce de 20 de ori riscul de a face boala și de 100 de ori riscul de deces, iformeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite