-

Leșinul - ce îl provoacă și cum se intervine la urgență

Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii.

Uneori poate semnala diverse afecţiuni, iar dacă starea de leşin este din ce în ce mai frecventă trebuie consultat medicul.

Leşinul apare deseori primăvara, când organismul pierde în sezonul rece cantitatea necesară de vitamine şi minerale sau vara când temperaturile sunt foarte ridicate.

Cele mai frecvente cazuri în care apare leşinul sunt:

schimbarea bruscă a stării emoţionale (veşti proaste, stres neaşteptat, frică);
durerea puternică;
efortul de a avea scaun;
statul în picioare o perioadă lungă de timp;
tusea prelungită sau puternică;
o scădere bruscă a tensiunii arteriale, care poate fi provocată de mai mulţi factori, precum deshidratarea, unele medicamente, hemoragia sau chiar daca te ridici prea brusc în picioare;
abuzul de droguri sau alcool;
hipoglicemia;
accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.
De asemenea, lesinul mai poate fi provocat de:

transpiratie excesiva;
oboseala;
migrene persistente;
stationarea intr-un mediu neaerisit.
Soluţii de prim ajutor:

Persoana care dă semne de leşin trebuie sprijinită pentru a nu se lovi la cap în timpul căderii.
Leşinatul trebuie întins în poziţie orizontală, se pot înlătura eventualele piese vestimentare ce pot duce la o respiraţie deficitară şi se va face loc în jurul său pentru asigurarea unei respiraţii cât mai bune.
Persoana care a leşinat poate fi stropită cu apă rece, dar nu abundent şi i se pot aplica lovituri uşoare cu degetele peste obraji.
În caz de leşin este foarte bine să fie activată o zonă situată între nas şi buza superioară cu vârful degetului mare, cu o presiune exercitată în sus. De asemenea, se pot folosi diverse mirosuri, în general uleiurile esentiale de plante ori oţet sau amoniac, aplicate pe o batistă, sub nas, pentru trezirea victimei.
Nu i se va administra nimic pe cale orală, atât timp cât e în stare de inconştienţă. Când persoana s-a trezit, i se pot oferi ceaiuri, care ajuta la circulaţia sângelui în organism. După leşin, este indicat ca persoana să se odihnească cel puţin câteva ore.