5 lucruri pe care TREBUIE să le cunoaşteţi despre Covid-19
Anul acesta, se pare că lucrurile au luat o turnură total neaşteptată pentru întreaga omenire. Câţi ne-am fi putut gândi că un virus va "întoarce lumea cu susul în jos" şi ne va schimba radical modul de a percepe şi de a ne trăi viaţa?

16 Martie 2020, 07:36
Din păcate, realitatea a întrecut imaginaţia, iar situaţia globală marcată de răspândirea virusului Covid-19 este departe de a se clarifica într-un viitor foarte apropiat.
În tot acest timp, în care pandemia de Covid-19 ne ţine pe mulţi dintre noi izolaţi în casă, întregi echipe de medici şi cercetători din întreaga lume caută şi adună orice informaţie care ar putea ajuta la descoperirea unui vaccin, care să poată eradica această epidemie.
În ciuda faptului că, în panica generală îşi fac loc tot felul de informaţii şi zvonuri nefondate, al căror adevăr poate fi uşor pus la îndoială, există informaţii reale despre acest virus, care pot reprezenta pietra de temelie pentru o eventuală soluţie salvatoare.
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştim despre Covid 19:
1. Noul coronavirus a suferit cel puţin o mutaţie
Experţii de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că o formă mai agresivă a noului coronavirus ar fi fost întâlnit în cel puţin 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puţin grav.Tipul mai agresiv de virus a fost predominant în stadiile incipiente ale epidemiei din oraşul chinez Wuhan.
Cele două forme ale virusului au primit şi nume, respectiv „S-type” pentru tipul mai puţin agresiv, în timp ce forma mai gravă a fost numită „L-type”. Analizele unui bărbat din SUA, al cărui test pentru coronavirus a ieşit pozitiv pe 21 ianuarie, au mai arătat că este posibilă infectarea cu ambele tipuri de virus.
Vestea încurajatoare, vehiculată de medicii români în ultimele zile este că în România predomină printre infestaţi forma mai uşoară a virusului, cea de tip S.
2. Medicul care a semnalat existența coronavirusului a murit răpus de boală
Medicul chinez, de specialitate oftalmolog, care a încercat să avertizeze lumea cu privire la focarul de COVID-19 din Wuhan a sfârşit răpus de virus. Pe numele său, Li Wenliang, medicul în vârstă de 33 de ani, a trimis un mesaj unui grup de colegi medici, prin care îi alerta despre posibila apariție a unei boli care seamănă îndeaproape cu sindromul respirator acut sever (SARS).
Acest mesaj trebuia să fie confidențial, dar câteva zile mai târziu, Li a fost chemat la Biroul de securitate publică din Wuhan și a fost determinat să semneze o declarație conform căreia avertizările sale erau un zvon nefondat.
După cum s-a aflat mai târziu, Li a fost unul dintre primii oameni care au recunoscut epidemia de coronavirus. Din păcate, pe 7 februarie 2020, Li a murit după ce a contractat boala despre care încercase să-și alerteze colegii, rămânând un erou în conştiinţa colectivă a chinezilor, pentru curajul său.
3. Bolnavii asimptomatici pot răspândi Covid-19 mai mult decât se credea iniţial
Până acum, s-a crezut despre Covid-19 că este răspândit doar de persoanele care prezintă deja simptome precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie, însă cercetătorii americani au identificat în Massachusett un focar cu cel puţin 82 de cazuri care a pornit de la persoane asimptomatice.
Alte studii recente au arătat că şi persoanele fără simptome pot răspândi Covid-19, dar nu la fel de mult ca bolnavii ale căror reacţii sunt evidente.
4. Masca obişnuită nu protejează complet împotriva virusului
În ciuda exploziei vânzărilor de măsti pentru faţă, menite să protejeze în masă împotriva infestării, specialiştii afirmă că măştile de unică folosinţă nu ne protejează complet împotriva virusului.În primul rând, ele nu se fixează bine pe față și pot permite virusului să ajungă în nas, gură sau ochi. Mai mult, persoanele care au virusul pe mâini ar putea sfârși prin a-și atinge fața pentru a-și aranja masca, expunându-se riscului de infecție.
Există anumite modele profesionale (cum ar fi N95), care le oferă protecție ridicată lucrătorilor din domeniul sănătății, deoarece aceștia îngrijesc pacienții infectați.
5. Peste 70.000 de persoane s-au vindecat deja
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, până în data de 14 martie 2020, la nivel global s-au înregistrat 142.539 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cele mai multe în China, urmată de Italia și Iran.
În total, până la această dată au fost raportate 5.393 de decese. Pe de altă parte, peste 70.000 de persoane, aproximativ jumătate din numărul celor infectate, au fost declarate vindecate.Acesta este un semn bun și arată că șansele de recuperare a persoanelor bolnave de Covid-19 sunt destul de mari.