Ai ficatul gras deşi nu consumi alcool? Iată ce trebuie să ştii!
Auzim din ce în ce mai des de pacienţi care suferă de probleme de sănătate cauzate de ficatul gras.

15 Decembrie 2019, 07:36
Majoritatea pacientilor cu steatoză hepatică (sindormul ficatului gras) nu prezintă simptome specifice, însă la o abordare mai atentă, mulţi dintre aceştia descriu simptome nespecifice ca oboseală, stare generală proastă, influenţată de dureri în hipocondrul drept.
Boala este adesea diagnosticată întâmplător, în urma depistării unor teste medicale anormale la examene de rutină: transaminaze crescute, aspect ecografic sugestiv.
Deşi medicii susţin că alcoolul este principalul factor declanşator al steatozei hepatice, aproape un sfert dintre pacienţii diagnosticati nu consumă alcool decât ocazional sau deloc.
Pentru aceştia, deşi dignosticul era cert, cauzele apariţiei bolii erau necunoscute până de curând, când o echipă de specialişti chinezi din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan a descoperit un lucru uimitor.
În urma cercetărilor, aceştia au ajuns la concluzia că o bacterie poate produce cantităţi importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca steatoza hepatică la persoane care nu consumă alcool.
În timp ce tratau un pacient care avea ficatul gras deşi nu consuma alcool, oamenii de ştiinţă au descoperit prezenţa unui sindrom de auto-fermentaţie - o problemă rară din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conţin zahăr sau amidon.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentaţie era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) - un tip comun de bacterie comensală - care produceau cantităţi de alcool de patru până la şase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.
Într-o etapă ulterioară a studiului, şoareci de laborator au fost hrăniţi cu K. pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de auto-fermentaţie timp de trei luni. După prima lună grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, şoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung. Oamenii de ştiinţă au descoperit că progresia bolii ficatului gras la şoareci a fost comparabilă cu cea de la şoareci cărora li s-a administrat alcool.
După ce şoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătăţit.