Ce este și cum se manifestă premenopauza
Vine o perioadă în viața fiecărei femei când apar o serie de schimbări hormonale în corpul acesteia. Înainte de a vorbi despre premenopauză, trebuie să lămurim ce înseamnă menopauza.

18 Februarie 2020, 19:47
Aceasta este prin definiție încetarea funcției ovarelor, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă absența timp de un an a menstruației, adică a sângerării.
Menopauza apare prin ‘’consumarea’’ numărului de foliculi din ovare, adică niște ouă care prin fertilizare dau naștere viitorului copil. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, numărul acestora scade prin ovulație. Premenopauza debutează, de regulă, cu 3 sau 4 ani înainte ca organismul femeii să intre la menopauză, însă în unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla și cu 10 ani înainte.
Ovarele funcționează și în această perioadă și eliberează câte un ovul, așa că o femeie care se află în perioada de tranziție spre menopauză (perimenopauza) încă poate să rămână însărcinată. În cazul în care nu îți dorești să se întâmple acest lucru, discută cu medicul ginecolog despre opțiunile pe care ți le recomandă în privința metodelor contraceptive.
Premenopauza apare înaintea menopauzei și, tehnic vorbind, o femeie se află în anii de premenopauză înainte de debutul menopauzei. Unii medici se referă la premenopauză atunci când descriu perioada dintre prima și ultima menstruație a unei femei. Din acest motiv, termenul “perimenopauză” poate să descrie cu mai multă acuratețe perioada în care o femeie este mai aproape de menopauză, pentru ca el implică o scădere a nivelurilor hormonilor.
Cum se manifestă această perioadă?
Atunci o să apară primele bufeuri, transpirații nocturne și menstruații neregulate, precum și schimbări de dispoziție.
Bufeurile apar când o femeie simte dintr-odată că îi este îngrozitor de cald, de la piept în sus. Acestea sunt de obicei însoțite de roșeață și transpirație. Transpirațiile nocturne sunt varianta pe timp de noapte a bufeurilor și femeia se poate trezi leoarcă. Somnul în general poate fi problematic pentru femeile aflate la menopauză, așa că trebuie să depui eforturi pentru a obține o rutină de somn perfectă.
Alte simptome de menopauză includ creșterea în greutate și indispozițiile. Nu există o legătură directă între menopauză și fluctuațiile de greutate. Scăderea nivelului producției de estrogen are, însă, efecte indirecte asupra fluctuațiilor de greutate. Lipsa somnului, scăderea nivelului de serotonină (hormonul fericirii) și stările specifice instalării menopauzei modifică stilul de viață al femeilor și le poate determina să-și găsească „alinarea” în mâncare.
Alte modificări care pot apărea sunt subțierea firului de păr și pielea uscată. Multe femei vor observa în perimenopauză că pielea lor începe să prezinte semne accentuate de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, petele întunecate, uscăciunea, scăderea elasticității și, uneori, senzațiile de mâncărime, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen (care are, printre altele, un rol important în menținerea sănătății pielii).
Citeste continuarea AICI