Celulele stem pot vindeca diabetul. Acesta este rezultatul unei descoperiri uimitoare
Una dintre marile probleme de sănătate ale secolului, diabetul este în continuă creştere la nivel mondial.

07 Martie 2020, 14:39
Nici în ţara noastră situaţia nu este mai bună. Un studiu realizat în anul 2018, arată că în România erau cunoscute peste 823.000 de cazuri români cu diabet, însă numărul real al bolnavilor ar putea fi mai mare, în condițiile în care nu toți sunt diagnosticați.
Organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zahărul (glucidele) din alimente, din cauza secreţiei de insulină, fie inexistentă, fie prea ridicată. Până acum nu s-a descoperit un remediu care să trateze pacientul odată pentru totdeauna. Tot ceea ce pot face cei diagnosticaţi este să ţină boala sub control printr-un regim de viaţă sănătos şi prin administrarea de insulină, în cazul celor ce suferă de diabet de tip II.
Vestea bună, care schimbă radical perspectiva asupra acestei maladii este că o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington a demonstrat că șoarecii cu diabet pot fi vindecați în doar câteva săptămâni folosind celule stem umane.
Savanții care au muncit ani de zile în laborator pentru a descoperi un leac pentru diabet, s-au concentrat pe utilizarea de celule stem pluripotente, care pot lua forma oricărui tip de celule umane. Acestia au folosit celulele stem pentru a genera celule beta pancreatice, despre care se știe că secretă insulină, hormonul ce reglează nivelul zahărului din sânge.
În acest experiment, șoarecilor le-a fost inoculată o formă gravă de diabet, folosind o substanță cunoscută sub numele de streptozotocină. Animalelor le-au fost implantate apoi celule stem umane, care au început să regleze nivelurile de zahăr din sângele rozătoarelor, vindecând efectiv boala.
„Acești șoareci au avut avut o formă foarte severă de diabet, cu valori ale zahărului de peste 500 de miligrame pe decilitru de sânge – niveluri care ar putea fi fatale pentru un om. Când le-am inoculat celulele care secretă insulina, în două săptămâni, nivelul de glucoză din sânge a revenit la normal și a rămas în așa fel timp de multe luni”, a afirmat Jeffrey R. Millman, cercetător principal in acest proiect.
Experimentele sunt abia la început și, cel mai probabil, va mai trece mult timp până când acest tratament va putea fi aplicat şi oamenilor.