Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical
Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este cunoscută ca și patologia cea mai invalidantă.

18 Februarie 2020, 19:43
Coxartroza este frecventă după vârsta de 50-60 de ani, dar poate exista și sub această vârstă, mai ales la tinerii cu displazii congenitale de dezvoltare a șoldului.
Coxartrozele PRIMARE nu reprezintă în etiologia lor o cauză decelabilă, debutează după vârsta de 60 de ani și sunt însoțite și de artrozele altor articulații. Acestea sunt cauzate de factori care alterează metabolismul cartilajului articular, spre exemplu modificările vasculare locale, modificarea funcției celulelor care contribuie la dezvoltarea cartilajului articular și perturbarea mecanismului sinovial de lubrifiere articulară.
Coxartrozele SECUNDARE sunt cauza asocierii mai multor factori declanșatori ai afecțiunii. Printre aceștia se numără:
– malformațiile congenitale coxo-femurale precum displazia luxantă a șoldului, coxa vara congenitală sau coxa valga congenitală;
– malformațiile coxo-femurale câștigate în urma patologiile osoase;
– tulburări care perturbă cartilajul articular și funcția sinovialei precum coxite infecțioase, coxite reumatismale, sinovite traumatice;
Simptomele clinice ale coxartrozei sunt:
· Durerea mecanică
· Limitarea mișcărilor articulare
· Atitudinea vicioasă a coapsei
DUREREA de tip mecanic este agravată de mersul pe teren accidentat, urcatul pe scări și calmată de repaus. Aceasta este de regulă situată pe fața anterioară a coapsei și se extinde la genunchi.
ATITUDINEA VICIOASĂ este de flexie, adducție și rotație externă a coapsei și apare în fazele de evoluție ale coxartrozei datorită modificărilor suprafețelor articulare și contracțiilor musculare. Această atitudine este mascată prin atitudini compensatorii ale coloanei vertebrale și ale bazinului.
Citeste continuarea AICI