Numărul donatorilor de sânge din judeţul Timiş a scăzut dramatic
Capacitatea de diagnostic pentru infecţia cu noul virus va creşte semnificativ în regiunea de vest a ţării, după ce trei noi aparate complete au fost puse la dispoziţia specialiştilor.

18 Martie 2020, 11:38
La această oră, în această parte a ţării sunt în carantină instituţionalizată 103 persoane, pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul, însă au apărut probleme noi, aparent din cauza apelului "staţi acasă" care ar fi redus la mai puţin de jumătate numărul donatorilor de sânge din judeţul Timiş.
Medicii atrag atenţia că în spitale este în continuare nevoie de sânge.
La Centrul de Transuzie sangvină din Timişoara s-a întregistrat ieri un minim istoric de 17 donatori, iar situaţia nu este nici astăzi mai bună, spune directorul instituţiei medicul Rodica Lighezan.
Numărul de donatori este aproape simbolic în ultima săptămână poate şi datorită apelului acela "staţi acasă" pentru a nu vă infecta cu COVID-19. Copiii care au boli grave, leucemii, cancere, cazurile grave care necesită intervenţii chirurgicale - ele nu se opresc din cauza COVID-ului.
Pentru a elimina orice risc de răspândire a noului coronavirus, unitatea medicală a luat măsuri de prevenire şi a trecut la programări online.
Rodica Lighezan: Donarea de sânge aici se face în condiţii de siguranţă. Deci, la intrare am făcut un circuit separat de triaj şi avem o legătură permanentă cu Direcţia de Sănătate Publică şi dânşii ne dau lista cu cazurile diagnosticate şi cu contacţii. Am introdus un program, se numeşte donorium, este o aplicaţie pe telefon şi donatorii se pot programa, aşa încât o dată intraţi în centru să stea la 4 m distanţă unii de alţii tocmai pentru a încuraja donatorii să vină.
Sursa: radio romania actualitati
Foto: pixabay.com