Otita la adulți: simptome și tratamente
Chiar dacă infecțiile urechii apar adesea la copiii mici, adulții nu sunt scutiți. La adulți, otita medie se poate distinge de otita externă. Care sunt simptomele infecției urechii? Care sunt tratamentele?

09 Octombrie 2020, 07:25
Otita medie și otita externă la adulți
Există două tipuri de infecții ale urechii la adulți. Pe de o parte, otita externa, care corespunde inflamației canalului auditiv extern (pinna urechii), cel mai adesea după o schimbare bruscă a presiunii barometrice (în timpul unui zbor într-un avion, atunci când se scufundă sub apă) sau prezența unui dop de ceară. Pe de altă parte, otita medie, care este o inflamație localizată în partea din spate a timpanului. Acesta din urmă este adesea rezultatul unei probleme ORL virale sau bacteriene, cum ar fi sinuzita, nazofaringita sau rinita alergică.
Simptomele otitei la adulți
Otita la adulți provoacă simptome similare cu otita la copii. Poate fi extrem de dureros și ar trebui consultat. Există dureri palpitante la nivelul urechii, tulburări de auz, bâzâit sau respirație șuierătoare, cefalee, dar uneori febră, amețeli și scurgeri purulente din urechi.
Tratamentul otitei la adulți
Ca tratament de primă linie, în timp ce așteptați programarea unui medic, analgezicele pot fi luate pentru a calma durerile palpitante și durerile de cap. Este important să nu încercați să curățați orice descărcare purulentă din canalul urechii cu un tampon de bumbac sau apă. În schimb, se recomandă curățarea cavităților nazale cu apă de mare sau ser fiziologic dacă infecția urechii este rezultatul unei probleme precum sinuzita sau răcelile. După examinarea clinică, medicul va alege un tratament care să ia în considerare gravitatea și natura infecției urechii. Dacă este o infecție a urechii în urma unei infecții ORL virale, antibioticele vor fi inutile. Dacă este otită bacteriană purulentă, atunci se vor prescrie antibiotice. În cazul otitei externe și cu condiția să nu existe perforarea timpanului, sunt indicate picăturile de urechi care conțin antibiotice pentru a calma inflamația. În cele din urmă, dacă și numai dacă tratamentul nu dă rezultate concludente și timpanul rămâne umflat din cauza prezenței puroiului în spate, specialistul ORL poate efectua paracenteza. Paracenteza presupune incizarea timpanului pentru a scurge puroiul care bombează în spate: presiunea din spatele timpanului scade și ameliorarea este aproape imediată.
Prevenirea otitei la adulți
Este posibil să se limiteze riscurile de apariție a otitei la adulți:
- În cazul otitei medii: evitați locurile în care atmosfera va irita urechea: poluare, fum de tutun.
- Aveți grijă de rinita alergică sau de răceală, astfel încât acestea să nu conducă la o infecție a urechii mai târziu.
- În cazul infecției virale a urechii: spălați-vă mâinile în mod regulat pentru a preveni răspândirea virusului.
Foto: Pixabay