Ascultă Radio Antena Satelor Live

Podologia ajută în tratarea mai multor afecțiuni decât cele ale piciorului

Podologia este, după definiția din DEX, o „ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor piciorului”. Etimologia cuvântului e grecească – πόδι / pódi / picior, iar în Antichitate grecii chiar au găsit o modalitate excepțională de a indica vulnerabilitatea acestei părți a corpului omenesc: Ahile, eroul lumii antice și cel mai puternic om pe care-l cunoșteau putea fi învins cu o simplă înțepătură de ac… în călcâi.

Podologia ajută în tratarea mai multor afecțiuni decât cele ale piciorului

11 Martie 2020, 21:57

espre ce înseamnă podologia, în prezent, motivele pentru care o vizită la un cabinet podologic se impune și cum poți ajuta întregul organism să se vindece, dacă dai mai multă atenție picioarelor tale – despre acestea toate vorbim azi cu dna CORINA HINKOV, expert în podometrie.

În ciuda faptului că omul e interesat de sănătatea picioarelor… încă de când a deprins mersul biped, podologia, ca specialitate, este de dată recentă.

Corina Hinkov (expert podometru) – Da, în această mare istorie a omenirii, podologia e… abia un copil. Abia în anul 1956 a fost înfiinţată prima şcoală de podologie în cadrul Facultăţii de Medicină din Barcelona, iar în 1962 a fost recunoscută oficial această specialitate. De 30 de ani, în domeniul podologiei au avut loc schimbări majore în cadrul acestei specialităţi, atât în domeniul competenţelor, cât şi al poziţiei sale în domeniul sanitar. Să ne gândim că în 1962 podologia era încă o specialitate a tehnicii sanitare, podologii fiind astfel nişte infirmieri independenţi care puteau diagnostica şi primi pacienţi fără ajutorul unui medic. Următoarea mare schimbare s-a produs în 1988, când s-au creat programe de studii universitare pentru podologie şi în acel moment s-au stabilit nişte competenţe profesionale care se păstrează şi astăzi. În 2010, studiile de diplomă au devenit studii de grad, adică, studii similare celor pe care le fac stomatologii, avocaţii sau arhitecţii, crescând astfel numărul de ore şi de credite în cadrul studiilor şi crescând cunoştiinţele de farmacologie, chirurgie şi patologie. În plus, trebuie adăugat faptul că podologul poate acum să prescrie medicamente şi poate efectua intervenţii chirurgicale la nivelul piciorului.

Sunt binevenite aceste precizări, pentru că până nu demult podologul se ocupa doar de patologii dermice – bătăturile, de exemplu – sau de problema unghiilor încarnate…

Corina Hinkov – În prezent, există podologia infantilă, podologia sportivă, podologia piciorului diabetic şi chirurgia podologică. Deşi este adevărat că alte specializări medicale se pot ocupa de aceste domenii, podologii au cunoştiinte perfecţionate cu privire la biomecanica subiecţilor. Pe de altă parte, în România se pune mai mult accent pe podologia piciorului diabetic, dar și celelalte domenii prind teren. Există mai multe… să le zicem „intruziuni” în domeniul podologiei, dinspre alte domenii. De exemplu, centrele de înfrumusețare, unde se face pedichiură, se pot ocupa și de tratamente pentru bătături sau unghii încarnate, dar asta nu înseamnă că pedichiuristul are competențe de podologie. În plus, pot exista multe riscuri, într-un cabinet de înfrumusețare, asupra cărora nu vreau să insist, din respect pentru profesia celor care lucrează acolo. Cred însă că ar fi ideal ca o persoană care are bătături sau unghii încarnate să aleagă cabinetul de podologie, nu pedichiuristul și asta pentru aceste afecțiuni nu sunt o problemă de estetică, ci una de sănătate.

Aminteam de podologia piciorului diabetic și de faptul că mulți dintre podologii care activează în România, azi, s-au specializat în această direcție.

Corina Hinkov – Și nu e rău deloc că au făcut asta. Vedeți dv., piciorul diabetic este o problemă reală de sănătate publică. În Spania, podologii au câștigat nu demult această bătălie: să includă problemele piciorului diabetic pe o listă a problemelor de sănătate publică. Josep Manel Ogalla, Președintele Colegiului Podologilor din Catalunya (Barcelona) semnala faptul că pacienții diabetici de tip 1 congenital și cei care au diabet de tip 2 de cel puțin 10 ani beneficiază de o serie de facilități, pentru tratamentul podologic, în baza unui contract cu casa de asigurări de sănătate sapniolă. E un model de urmat, dacă ne gândim că, astfel, cu sprijinul podologilor, mulți pacienți diabetici au putut evita amputarea degetelor și chiar a picioarelor.

Cum spuneam, deși omul s-a ridicat în poziția bipedă cu două milioane de ani în urmă, iată că o specializare care să se ocupe de problemele picioarelor apare relativ recent. Poate că încă nu conștientizăm cât de important e specialistul acestui domeniu pentru sănătatea noastră… Și de aceea vă întreb: de ce la podolog?

Corina Hinkov – Picioarele sunt foarte importante, sunt studiate de ştiinţa denumită podologie şi sunt tratate de specialistul podolog. Prin construcţia lor foarte complexă – sunt formate din 26 de oase, 31 de articulaţii, 29 de muşchi şi 50 de ligamente – ne permit să mergem în poziţia corectă, amortizează greutatea corpului şi ajută la menţinerea echilibrului. În timpul unei scurte plimbări, picioarele noastre trebuie să suporte şi să transporte mai mult de o sută de tone. De-a lungul vieţii ne fac să înconjurăm lumea de două ori. Este o certitudine care ar trebui să ne pună pe gânduri ori de câte ori suferim de glezne umflate, dureri de picioare, de spate etc. În pofida complexităţii lor structurale, funcţionarea echilibrată a picioarelor este foarte dificilă, datorită frecventelor anomalii pe care specialisul podolog le diagnostichează şi le corectează prin realizarea plantarelor personalizate. Multe dintre afecţiunile pe care oamenii le dezvoltă de-a lungul vieţii sunt cauzate de nefolosirea picioarelor în mod corect. Podologia şi Specialistul podolog ne ajută să ne înţelegem picioarele şi să le ajutăm să ne pastreze sanatoase. O vizită la specialistul podolog, utilizarea de plantare sau orteze corectoare, ne pot ajuta să prevenim afecţiuni precum ruptura de menisc, fractura de gleznă, distorsiuni, fractura de femur şi hernie discală. Plantarele ajută la stabilizarea gleznelor ceea ce duce la eliminarea cifozei şi scoliozei. Din păcate toate informaţiile ştiinţifice care ne vorbesc de dureri de spate, coloană, nu se gândesc să pomenească de picioare, de unde pleacă tot. Sunt foarte puţini cei care cunosc sau au auzit termenul de podologie, cu atât mai puţini sunt cei care chiar ştiu ce anume studiază această ştiinţă. Şi totuşi o simplă vizită la specialistul podolog ne poate salva viaţa uneori.
Am venit la podolog – v-am ascultat sfatul – la ce trebuie să ne așteptăm?

Corina Hinkov – Primul lucru pe care îl face specialistul este evaluarea podologică – o analiză complexă și amanuntita, o parte fiind de observaţie directă a posturii, muşchilor, oaselor, măsurătorile Viziv şi o parte tehnologică (ghidată de podoscop, scanul 3D si posturotest). Se controlează partea dinamică şi structura osoasă a piciorului, inclusiv tot scheletul uman al pacientului. În timpul acestui examen, observăm anumite anomalii ale articulaţiilor, oaselor. Se observă cu mare atenţie încălţămintea pacientului, din care se pot observa neregularităţi sau anomalii. Aceste date sunt de mare importanţă pentru specialistul podolog şi pentru realizarea unui susținător plantar care repară şi corectează aceste anomalii. Evaluând situaţia existentă prin identificarea cauzelor care au dus la apariţia anumitor patologii, a durerilor de spate sau a durerilor de picioare. Identificăm şi strategii de evitare a anomaliilor sau patologiilor, în special în cazul copiilor. În cazul seniorilor, se evită fractura de femur, iar in cazul sportivilor aceste observaţii meticuloase duc la o marirea performanţei.

Spuneți că un susținător plantar repară și corectează anomaliile…

Corina Hinkov – Este esențial să facem acest lucru, pentru că susținătorul plantar – personalizat pe problema detectată la pacient – nu va face doar să îl ajute pe acesta să meargă corect. Mergând corect, sunt eliminate multe alte probleme la nivelul întregului sistem osos. Pacientul poate să aibă dureri de genunchi, de șold, de coloană, chiar și de umăr, declanșate de o anomalie la nivelul bolții plantare. În timp, pot fi eliminate sau măcar ameliorate o mulțime de alte probleme și dureri pe care le are pacientul. Cum să vă zic… omul poate fi asemeni unei case care „se lasă într-o rână”. Dacă îi îndrepți temelia, poți să îndrepți și pragul ușii, și cercevelele ferestrei, și acoperișul. Altminteri, oricât încerci să repari în sus, tot nu vei reuși.

Ce afecțiuni vizează tratamentul personalizat indicat de podolog?

Corina Hinkov – Plantarii personalizati sunt eficienţi atât preventiv, cât şi pentru următoarele patologii: Deficienţe de postură * Hallux valgus * Hiperchetoza * Negii * Onicopatie * Cavus * Platfus * Picior plat * Picior cav * Scolioză și dureri (lombare și cervicale) * Dureri de cap nediagnosticate * Ocluzii dentare si mandibulare * Coxartrorza, gonartroză * Dureri metatarsale * Genunchi cu probleme * Protectia protezelor de genunchi și sold * Metatarsalgia * Picior de atlet * Sindrom Haglund stimulent * Piciorul diabetic * Picioare reumatice * Ulcer diabetic * Plantarea necrozată * Patologia lui Morton. Toate aceste patologii pot fi ușurate, prevenite ori tratate prin colaborarea cu specialistul podolog.

Ca ramură a medicinei, podologia are și ea mai multe subramuri. Le putem trece în revistă, cu promisiunea de a reveni la dumneavoastră pentru a le detalia și, de ce nu?, pentru a afla leacul afecțiunilor incluse în acestea?

Corina Hinkov – Podologia şi-a răspândit domeniile de activitate, pentru o perspectivă completă asupra îngrijirii picioarelor. Să le luăm pe rând. Ortopodologia îşi centrează atenţia asupra tratamentului nechirurgical al afecţiunilor biomecanice ale extremităţilor inferioare, în special atunci când mişcarea şi funcţiile labei piciorului şi gleznei nu se încadrează în limitele normale. Unele dintre problemele incluse în câmpul ortopodologiei sunt durerile de călcâi, diformităţile congenitale, piciorul plat, accidentările sportive, monturile, degetele în formă de ciocan, ulceraţiile diabetice, artrita şi tendinita. Chiropodologia include acele tratamente chiropodologice care nu implică sângerare, aplicate pacienţilor cu probleme sistemice, precum diabet, reumatism, probleme vasculare, unghii încarnate, bătături, veruci, micoze, ulceraţii sau probleme specifice şi complexe ale pielii şi unghiilor. Biomecanica sau analiza mersului se poate utiliza pentru observarea eficienţei recuperării postchirurgicale. În plus, este importantă şi pentru pacienţii diabetici, având în vedere detectarea precoce şi corecţia zonelor cu presiune ridicată înainte de apartiţia simptomelor la nivelul picioarelor, reducând astfel riscul ulceraţiilor şi viitoarele amputări ale extremităţilor inferioare. Podologia pediatrică este de importanţă capitală pentru supravegherea evoluţiei picioarelor copiilor în timpul copilăriei. Soluţionarea problemelor picioarelor copiilor previne problemele picioarelor ca adulţi. Podologia geriatrică se referă la îngrijirea picioarelor la bătrâneţe. Mersul normal la vârsta a treia creşte stima de sine, permite menţinerea unei vieţi sociale satisfăcătoare şi creşte notabil calitatea vieţii unui bătrân. Putem face asta prin tratamente ortopedice adecvate şi ajutoare pentru mers, care pot oferi mai multă independenţă bătrânilor şi pot preveni diferite probleme asociate imobilităţii.

Atenție la remediile împotriva tusei
Pilula de sanatate 28 Februarie 2024, 11:28

Atenție la remediile împotriva tusei

Fenilpropanolamina, o substanță care se găsește frecvent în siropurile pentru tuse și în anorexigene (inhibitori ai...

Atenție la remediile împotriva tusei
Tusea provocată de boala de reflux gastro-esofagian
Pilula de sanatate 27 Februarie 2024, 11:30

Tusea provocată de boala de reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastro-esofagian poate fi cauza tusei cronice rezistente la tratamentul convențional. În astfel de cazuri,...

Tusea provocată de boala de reflux gastro-esofagian
Afecțiunile hepato biliare - cauze, simptome, tratament
Pilula de sanatate 22 Februarie 2024, 16:15

Afecțiunile hepato biliare - cauze, simptome, tratament

Ficatul este cel mai mare organ solid al corpului, fiind considerat și glandă, întrucât secretă bilă.

Afecțiunile hepato biliare - cauze, simptome, tratament
Constipația: un factor de risc pentru boala Parkinson?
Pilula de sanatate 22 Februarie 2024, 12:08

Constipația: un factor de risc pentru boala Parkinson?

Încă din 1817, medicul care a dat numele bolii Parkinson a asociat constipația cu această afecțiune neurodegenerativă. De...

Constipația: un factor de risc pentru boala Parkinson?
Dieta nesănătoasă creşte riscul de apnee în somn
Pilula de sanatate 21 Februarie 2024, 15:27

Dieta nesănătoasă creşte riscul de apnee în somn

O dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi cheia prevenirii apneei obstructive în somn (OSA), au descoperit autorii unui...

Dieta nesănătoasă creşte riscul de apnee în somn
Senzație de rău după masă: hipoglicemie postprandială?
Pilula de sanatate 21 Februarie 2024, 12:12

Senzație de rău după masă: hipoglicemie postprandială?

O inimă care bate cu putere, o senzație de slăbiciune, poate anxietate... Vă confruntați uneori cu aceste simptome neplăcute...

Senzație de rău după masă: hipoglicemie postprandială?
Avem 207.722 de pacienţi oncologici; este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii
Pilula de sanatate 19 Februarie 2024, 12:38

Avem 207.722 de pacienţi oncologici; este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat ca în România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este dramatic...

Avem 207.722 de pacienţi oncologici; este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii
CNAS vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a oamenilor
Pilula de sanatate 19 Februarie 2024, 12:35

CNAS vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a oamenilor

Aproximativ 3.300.000 de concedii medicale au fost acordate anul trecut în ţara noastră, mult sub totalul din 2022, când au...

CNAS vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a oamenilor