Pompa de insulină, un dispozitiv medical modern
Pompa de insulină, un dispozitiv medical modern care îndeplineşte funcţiile unui pancreas artificial, ar putea să ajungă în curând la mai mulţi pacienţi.

17 Martie 2020, 21:59
Unul dintre cele mai performante modele ale acestui dispozitiv se va afla și la îndemâna pacienților români insulinodependenți, a precizat fostul preşedinte al Societăţii Române de Diabet, profesor doctor Maria Moţa.
Aceasta a afirmat că demersul este susţinut de Ministerele Sănătăţii şi de cel al Finanţelor. „Dacă în urmă cu 16 ani, în România noi auzeam de pompa de insulină, acum ne apropiem de 1.000 de pacienţi trataţi cu ajutorul pompei de insulină şi eu sper că în acest an centenar va intra pe piaţă şi una dintre pompele de insulină ultramoderne, care mimează pancreasul artificial, o pompă care poate opri administrarea de insulină în caz de hipoglicemie, una dintre complicaţiile acute ale diabetului zaharat”, a declarat aceasta.
Ce este pompa de insulină?
Obiectivul principal al tratamentului de diabet zaharat de tip 1 îl reprezintă ținerea sub control a zaharurilor din sânge. Pancreasul bolnavului de diabet zaharat de tip 1 nu secretă însă insulina necesară și atunci aceasta trebuie suplimentată din surse exterioare, în scopul creșterii șanselor pentru o viață fără complicații de sănătate.
Pancreasul, la persoanele care nu suferă de diabet, nu va secreta doar insulină, ci, analizând nevoile organismului, o va „elibera” în momente optime. Pompa de insulină este exact acel dispozitiv medical care va administra la timp doza de insulină necesară diabeticului,24 de ore pe zi.
Cum funcționează pompa de insulină
Pompa de insulină eliberează insulina timp de 24 de ore pe zi, printr-un cateter plasat sub piele. Dozele de insulina pot fi eliberate sub foma de: Rate bazale – continuu, în timpul celor 24 de ore, menținând nivelurile de glucoză din sânge între mese sau peste noapte; Bolus – în doze care acoperă carbohidrații pe care i-ai mâncat la o masă; Doze de corecție sau suplimentare – prin programarea unui nou bolus, pentru a echilibra nivelul de glucoză din sânge, aducând glucoza înapoi la intervalul țintă.
Pompa de insulină trebuie purtată pe corp, la curea, în buzunar, atașată printr-un sistem la lenjeria intimă. În timpul somnului se va fixa pe pat, lângă bolnav, într-o poziție fixă. La duș, cu excepția modelelor care sunt însoțite de cutii speciale rezistente la umezeală, pompele au posibilitatea să fie deconectate. Toate pompele de insulină au un port de deconectare, tocmai date fiind activitaăți precum înotul, baia sau dușul.