Scleroza multipla – cauze, complicatii, tratament
Scleroza multiplă (SM), denumită și scleroză în plăci, scleroză diseminată sau encefalomielită diseminată, este o afecțiune inflamatorie, în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate.

27 Februarie 2020, 08:16
În scleroza multiplă, sistemul imunitar atacă teaca protectivă (mielina) care acoperă fibrele nervoase și cauzează probleme de comunicare între creier și restul corpului, producând o plajă largă de semne și simptome. În cele din urmă, boala poate determina afectarea permanentă sau deteriorarea nervilor.
Semnele și simptomele sclerozei multiple pot varia foarte mult de la persoană la persoană pe parcursul bolii, depinzând de locația fibrelor nervoase afectate. O persoană cu SM poate avea aproape orice fel de simptom sau semn neurologic, problemele sistemului nervos autonomic, cele vizuale, motorii și senzoriale fiind cele mai frecvente.
Printre simptome se numără:
pierderi ale sensibilității sau modificări ale senzațiilor cum ar fi: înțepături, furnicături sau amorțeli, slăbiciune musculară, reflexe foarte pronunțate, spasm muscular sau
dificultăți de mișcare;
dificultăți de coordonare și echilibru (ataxie);
probleme în vorbire sau de înghițire;
probleme vizuale;
oboseală;
dureri acute sau cornice;
dificultăți cognitive;
probleme emoționale precum depresia sau dispoziția instabilă;
fenomenul lui Uhthoff care semnifică o înrăutățire a simptomelor datorată expunerii la temperaturi mai ridicate;
semnul lui Lhermitte o senzație de curentare de-a lungul spatelui, produsă de înclinarea gâtului.
Evoluția simptomelor urmează inițial două tipare generale:
1) Episoade de înrăutățire bruscă, durând cel puțin câteva zile până la câteva luni (numite recidive, exacerbări, accese, atacuri sau recăderi) urmate de îmbunătățire;
Citeste continuarea AICI