Sistem de telemedicină pentru monitorizarea gratuită a pacienţilor cardiaci în sectorul 1
Un sistem de telemedicină prin intermediul căruia va fi monitorizată gratuit activitatea cardiacă a pacienţilor cu domiciliul stabil în sectorul 1 a fost lansat oficial, astăzi, la Complexul Multifuncţional Caraiman.

26 Februarie 2020, 12:48
"Sistemul constă în montarea unui holter pe un pacient care are nevoie de acesta. El pleacă acasă, îşi vede de viaţa lui, pe care o continuă fără să fie stânjenit, dar în acelaşi timp este urmărit, secundă de secundă, timp o săptămână - de două săptămâni, depinde, prin serviciul de telemedicină, adică monitorizarea activităţii sale vitale cardiace pe un monitor (...), cu ochii pe inima pacientului stau asistentele şi medicii din cadrul Complexului Caraiman. În momentul în care se constată că apare o modificare de ritm sau a calităţii vieţii pacientului, se intervine. Dacă problema ne depăşeşte, se sună la 112 şi pacientul este preluat în cel mai scurt timp", a declarat directorul general al Complexul Multifuncţional Caraiman, Livia Gomes, cu prilejul unei conferinţe de presă.
Ea a spus că "medicina viitorului" este inaugurată pentru prima dată în România la o unitate sanitară de stat, sistemul fiind plătit integral de Primăria sectorului 1.
Gomes a menţionat că în prezent sunt 300 de holtere.
Potrivit acesteia, Complexul Multifuncţional Caraiman oferă în prezent 27 de servicii medicale, printre care: mamografie, ecografie, radiologie, kinetoterapie, fizioterapie, ozonoterapie, stomatologie.
Ea a precizat că toate serviciile complexului sunt gratuite pentru cetăţenii cu domiciliu stabil în sectorul 1, cu excepţia lucrărilor dentare.
"Oferim servicii de stomatologie gratuite, consultaţiile, extracţiile (...) lucrările dentare sunt oferite gratuit, dar în limita unui venit net pe membru al familiei de 2.150 de lei", a adăugat Gomes.
Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat că acest serviciu de telemedicină care monitorizează pacienţii cu probleme cardiace reprezintă "încă un pas înainte" pe care-l face Complexul Caraiman. "Este încă un serviciu în plus pe care-l punem la dispoziţia locuitorilor sectorului 1, un serviciu care a costat până în momentul de faţă undeva la 10 milioane de lei", a spus edilul.
Potrivit acestuia, sistemul de telemedicină de la Complexul Caraiman este "un exemplu de bune practici".
Dacă sunt necesare mai mult de 300 de holtere, a menţionat el, numărul acestora va fi suplimentat, în funcţie de necesităţi.
"Sistemul de telemedicină care s-a lansat azi zic eu şi sper că va fi o iniţiativă care va mai schimba din gestionarea cazurilor de pacienţi cu sau fără boală cardiovasculară, dar care sunt la risc, pentru că e un sistem care-şi propune optimizarea prevenţiei cardiovasculare prin îmbunătăţirea screeningului, adică detecţia precoce a posibilelor afecţiuni, şi în a doua etapă, prin prevenţia secundară, prin ajutarea pacienţilor cu boală cardiovasculară diagnosticată în a-şi reduce rata spitalizărilor", a spus medicul specialist cardiolog Ştefan Busnatu, coordonatorul activităţii de telemedicină din Complexul Caraiman.
Sursa: AGERPRES