“Zbaterea” ochiului – semn rău sau problemă medicală?
Ni s-a întâmplat tuturor, măcar odată în viaţă, să ne confruntîm cu situaţia in care ochiul ni se zbate ochiul, aparent fără motiv.

22 Februarie 2020, 20:01
În cultura populară există superstiţia potrivit căreia atunci când “ni se zbate ochiul” vom avea parte de evenimente nefericite. Medicina contrazice supertiţia care spune că zbaterea ochiului este un "semn rău" şi explică care sunt cauzele acestor tresăriri ale ochiului şi ce putem face în privinţa lor.
Zbaterea ochiului se numeşte în termeni medicali sindromul de fasciculatie benignă. Practic, muşchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, cu mişcări uşoare.
Sunt cazuri în care apar intermitent, timp de cateva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în acelaşi timp, explică dr. Roxana Cozbuaş, specialist în Oftalmologie.
Excesul de cafea, lipsa odihnei, stresul - sunt principalii trei factori care stau la baza apariţiei acestor reacţii ciudate a pleoapei.
Printre cauzele apariţiei spasmului ochilor se află consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai şi alte băuturi energizante. Sunt şi boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor precum: răceala, gripa, sinuzita, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare.
Cauzele locale sunt: iritaţii oculare, alergii, corpii străini oculari sau sindromul de ochi uscat.
În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal şi imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracţia este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni şi iritaţii pe cornee (ţesutul anterior, transparent, al globului ocular).