Ascultă Radio Antena Satelor Live

Din miracolele naturii: Lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă reprezintă un adevărat elixir al tinereții. Gândiți-vă că într-un stup singura diferență dintre regină și albinele lucrătoare o reprezintă hrana, adică lăptișorul de matcă. Rezultatul este că regina trăiește câțiva ani, în timp ce o albină lucrătoare trăiește doar câteva săptămâni. Adică de câteva zeci de ori mai mult! E adevărat că oricât lăptișor de matcă am consuma nu vom reuși să trăim și noi de câteva zeci de ori mai mult astfel încât să ajungem la matusalemica vârstă de câteva mii de ani...

24 Noiembrie 2014, 20:37

Dar nu e mai puțin adevărat că lăptișorul de matcă ne va ajuta să ne păstrăm o sănătate și un aspect tineresc absolut de invidiat. Nu este o minune. E suficient să ne gândim că lăptișorul de matcă conține toată gama de vitamine B, putându-se lăuda în același timp cu un conținut bogat de vitamine A, C și E, un ansamblu de antioxidanți, care împreună se constituie într-o armă extrem de eficace în lupta cu radicalii liberi.

Dar lăptișorul de matcă este bogat și în minerale, oligoelemente, acizi grași nesaturați, precum Omega 3. El se distinge însă, în primul rând, printr-un întreg complex de aminoacizi esențiali, de acizi nucleici, de hormoni și enzime esențiale pentru sănătatea noastră. Este, de asemenea, important de subliniat că el facilitează sinteza vitaminei D, esențială în metabolismul calciului, iar prin conținutul extrem de bogat de vitamina B5 - numită și "vitamina antistres" - reprezintă un important suport pentru sistemul nervos și pentru glandele suprarenale.

În susținerea sistemului nervos este implicat și hormonul tisular, numit acetilcolină, prezent și el într-o concentrație importantă în lăptișorul de matcă și care intervine în transmiterea impulsurilor nervoase, având efecte benefice inclusiv în cazul bolilor Parkinson și Alzheimer. Nu mai puțin important este și conținutul bogat de gamaglobulină, care îi asigură un important efect antiinfecțios.

Sunt însă foarte multe substanțe, precum așa-numita 10HDA, prezente doar în lăptișorul de matcă și care îi asigură tocmai prin aceasta statutul aparte față de toate celelalte produse naturale. Substanța amintită nu numai că elimină substanțele toxice din organism și combate virușii, dar reușește să întărească întreg sistemul imunitar.

Astfel, lăptișorul de matcă reprezintă un excelent tonifiant general, care poate face adevărate minuni în cazul anemiilor și anorexiei, capabil să crească rezistența la efort fizic și psihic, un puternic imunizant cu rol preventiv și adjuvant în cazuri de gripă și răceală. Stimulează refacerea organismului după intervenții chirurgicale și tratamente agresive. Ajută la reducerea colesterolului din sânge și combate ateroscleroza.

Reface celula nervoasă, îmbunătățește memoria, combate astenia și surmenajul, întârziind în același timp procesul îmbătrânirii. El reprezintă mai ales un important stimulent biologic, intervenind în mod determinant în metabolismul celular. Aceasta explică în mare măsură efectul regenerant, de întinerire, dar și de accelerare a refacerii țesuturilor, de vindecare a rănilor și a oaselor, precum și efectul antiinflamator.

Efectul de reglator hormonal se reflectă atât în rolul benefic pe care îl joacă în cazul menopauzei, cât și în creșterea fertilității, prezentând și o puternică acțiune afrodiziacă. Sunt rezultate demonstrate în cadrul a nenumărate cercetări întreprinse de diferite colective din lume.

Lăptișorul de matcă ne susține așadar atât sănătatea și randamentul, cât și aspectul, acest produs apicol jucând un rol esențial și în cadrul tratamentelor și produselor cosmetice.

Toate aceste calități de excepție sunt însă disponibile la adevărata lor valoare doar în cadrul lăptișorului de matcă pur și crud, așa cum vi-l oferă compania românească Apiland, ambalat în cantități diferite pentru a satisface cerințele fiecăruia.

Lăptișorul de matcă pur și crud trebuie păstrat în condiții optime pentru a-și păstra calitățile. Încă de când este preluat de la apicultori, acesta trebuie păstrat la rece, trebuie transportat cu mașini frigorifice, iar în magazinele de profil trebuie să fie păstrat, evident, tot în frigidere. Iar dumneavoastră, după ce cumpărați un asemenea produs și ajungeți cu el acasă, trebuie să-l păstrați tot la frigider, pentru a vă putea bucura cu adevărat de beneficiile acestui produs și pentru a nu fi dat banii degeaba.

De aceea, este esențial să vă asigurați că achiziționați acest produs apicol de la o companie care își respectă consumatorii și care, pe întreg lanțul de producție, respectă standardele în vigoare pentru un asemenea tip de produs.

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată