Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 remedii pentru crampe și balonare

Dureri de stomac, balonări, crampe, aciditate - toate acestea sunt urmările unei digestii proaste. Există însă remedii la îndemâna oricui.

10 remedii pentru crampe și balonare

10 Aprilie 2022, 05:26

Medicii ne avertizează că majoritatea bolilor de stomac si intestine îsi au originea în proasta digestie a alimentelor pe care le mâncăm. S-a dovedit că digestia deficitară are o influenţă dăunătoare nu numai asupra tubului digestiv, dar si asupra sistemului nervos, care controlează si dirijează activitatea tuturor organelor din organismul omului.

Câteva modificări ale obiceiurilor alimentare au drept urmare normalizarea digestiei. Primul inamic al unei digestii bune sunt grăsimile - redu consumul de mezeluri, carne rosie, brânză si unt. Grăsimile se digeră greu si rămân în stomac mult timp. Alte alimente, cum ar fi varza, ceapa sau fasolea boabe fermentează în sistemul digestiv, provocând balonări. Atenţie, de asemenea, la alimentele care agravează arsurile la stomac - mâncărurile cu sos, ciocolata, menta sau citricele.
Consumă alimente grase cu moderaţie, optează pentru uleiul de măsline crud adăugat după prepararea mâncării, mănâncă legume si fructe în funcţie de ce îţi permite organismul.

De ce trebuie să ții seama, înainte de a urma oricare dintre regulile de mai jos? Nu mânca atunci când esti nervos sau supărat pentru că vei avea, cu siguranţă, o digestie proastă. Stresul provoacă eliberarea adrenalinei în corp, care are efectul de a încetini digestia. Stările nervoase favorizează secreţia de acid gastric în exces, provocând astfel arsuri la stomac. Rezultatul este că în aceste condiţii se ajunge la intoleranţă alimentară. pecialistii recomandă activităţi relaxante si tehnici yoga de calmare a sistemului nervos. Mica plimbare de după-masă nu e doar o legendă. Toate activităţile fizice, dacă nu sunt obositoare, favorizează un bun tranzit intestinal. De aceea medicii recomandă jumătate de oră de exerciţii fizice pe zi - gimnastică, mers pe bicicletă, înot.

Iată și cele 10 remedii promise:


1. Bea apă pe tot parcursul zilei
Poate că a devenit un stereotip, dar chiar avem nevoie, pentru a fi sănătosi, de un litru si jumătate de lichide pe zi. Acestea ajută sistemul digestiv să funcţioneze bine. Apa rămâne cea mai eficientă si indicată. Dar poţi bea si ceai, supă de legume si suc de fructe natural, fără adaos de zahăr, cel mai indicat fiind cel de anasan pentru că este foarte puţin acid. Este bine de stiut că ceaiul si cafeaua favorizează arsurile la stomac, iar băuturile carbogazoase produc gaze.
Specialistii recomandă să bem lichide toată ziua, dar nu înainte de masă, pentru că diluează secreţiile gastrice si mâncarea nu se mai digeră.

2. Alege să mănânci cel puţin 30 g de fibre pe zi
Când ai tulburări de digestie, gândeste-te prima dată la fibre care stimulează tranzitul intestinal. Sunt prezente în fructe si legume si sunt de două feluri, solubile si insolubile, primele formând un gel în stomac ce facilitează eliminarea rezidurilor alimentare, iar a două grupă absorbind apa si accelerând digestia.

3. Mănâncă încet
Pentru o digestie bună, mâncatul încet este o condiţie esenţială. Acest lucru îţi permite să mesteci bine alimentele, usurând astfel munca ulterioară a sistemului digestiv si riscul de crampe. Nutriţionistii spun că ar trebui să acordăm fiecărui fel de mâncare aproximativ 15 minute.

4. Nu-ţi face siesta imediat după masă
După ce mănânci nu ceda tentaţiei de a te întinde în pat, mai ales după o masă copioasă, pentru că astfel va fi favorizat refluxul acid, conţinutul stomacului putându-se revărsa în esofag si provocând astfel arsuri.
Ar trebui ca între masă si culcare să treacă două ore, timp în care alimentele coboară din stomac în intestine. Dacă totusi vrei să te culci mai devreme, asază-ţi capul pe o pernă foarte înaltă si dormi pe partea stângă, aceasta putând reduce riscul de reflux.

5. Plante bune de leac
Numeroase plante conţin uleiuri esenţiale eupeptice care le vin de hac digestiilor dificile. Acesta este mai ales cazul chimionului, mărarului sau anasonului, plante ce combat aerofagia si balonările abdominale. Ananasul are, de asemenea, acţiune digestivă, la fel ca si păpădia sau ghimbirul, un tonic aromatic mult utilizat în dispepsie. Plantele ca anghinarea, rozmarinul sau ridichea neagră stimulează funcţiile hepatice si usurează digestia.

6. Limitează alcoolul si tutunul
Alcoolul, tutunul si digestia sunt incompatibile. Băuturile alcoolizate favorizează relaxarea musculaturii care în mod normal ar opri refluxul gastric. De asemenea, cele două cresc aciditatea la stomac si secreţia de sucuri gastrice (este cazul fumatului). Tigările reduc salivaţia, procesul de digestie fiind din acest motiv afectat.

7. Poartă haine comode
Respectă acest principiu, mai ales după o masă copioasă, când ar trebui să eviţi hainele strâmte si mai ales curelele si cordoanele legate în talie, pentru că toate acestea favorizează refluxul esofagian.

8. Nici prea fierbinte, nici prea rece
Alimentele pot irita stomacul dacă nu au o temperatură potrivită. Orice aliment care ajunge în stomac la o temperatură mai mare de 50 de grade Celsius congestionează mucoasa stomacală. În acelasi timp, alimentele prea reci, îngheţate, duc la „blocarea” sucurilor digestive, ceea ce îngreunează mult digestia. Trecerea alimentelor prin gură si esofag are efectul atenuării diferenţelor de temperatură, ceea ce în anumite limite protejează stomacul. Când diferenţele de temperatură sunt prea mari, acest lucru nu se mai poate realiza.

9. Dulce? Sărat? Moderat!
După cum există o temperatură optimă, există si o concentraţie de sare optimă pentru organism. Soluţiile de sare prea concentrate, soluţiile prea dulci, siropurile având un conţinut prea mare de zahăr irită mucoasa stomacală. De aceea alimentele prea sărate sau prea dulci se vor opri mult timp în stomac, determinându-l să secrete cantităţi mari de suc gastric, care le diluează până la o concentraţie acceptabilă.

10. Alege condimentele potrivite
O idee preconcepută care trebuie lămurită e cea cu privire la condimente. E adevărat că cele iuţi sunt dăunătoare dacă se consumă exagerat. Dar condimentele, în special cele „blânde”, sunt absolut necesare pentru buna funcţionare a stomacului „lenes”, ele excitând sucurile stomacale si intestinale si usurând digestia. Foile de dafin, mărarul, pătrunjelul, enibaharul, oregano sunt condimente care pot fi folosite la toate mâncărurile.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac