Ascultă Radio Antena Satelor Live

Menta din gradina de vis

Menta este o planta erbacee, perena, foarte rezistenta, ce infloreste din iunie pana in septembrie, menta este intalnita la noi, aproape peste tot. Creste spontan pe soluri afanate, bogate in materii nutritive, in locuri aluvionare, turboase si desecate. Prefera soarele, dar tolereaza si umbra partiala. Are nevoie de multa apa, mai ales daca solul este lutos.

17 Aprilie 2015, 05:00

Uleiul de menta

Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul, care poate ajunge pana la 70%. In frunze mai sunt prezenti tanini, acizi organici, vitamine, saruri minerale in special calciu si potasiu, substante antibiotice si altele.

Menta este cunoscuta prin calitatile sale deosebite, care o recomanda in special in profilaxia si terapia naturista a bolilor digestive, respiratorii si circulatorii.

Uleiul esential de menta se remarca, in primul rand, prin efectul tonic, bactericid, fungicid, analgezic, antiinflamator, de stimulare a circulatiei periferice, iar prin frectii combate durerile musculare si scade febra.

Mentolul, care asa cum am vazut este principalul component, are efect antispastic, antiseptic, antiinflamator asupra sinusurilor si efect vasodilatator la nivelul mucoasei nazale.

De asemenea calmeaza durerile abdominale si stimuleaza evacuarea bilei in duoden.

Menta este un excelent adjuvant in tulburarile hepatice si digestive datorita secretiei gastrice si biliare, combate colicele hepatice, spasmele pilorice si gastrointestinale, colita spastica si de fermentatie intestinala, infectiile gastrointestinale, greata, voma, aerofagia, digestia lenesa, balonarile abdominale, diareea cronica, dizenteria si indigestia, curata intestinele, avand efecte benefice in caz de intoxicatii si oxiuraza.

Menta trebuie evitata sau folosita cu maxima prudenta in cazul copiilor mici, a hipertensivilor sau in caz de gastrita, ulcer gastric sau reflux gastroesofagian, in timpul sarcinii sau in cazul celor care urmeaza un tratament homeopat.

In cosmetica, se foloseste in tratarea si intretinerea tenurilor grase.

Menta in bucatarie

Menta este insa, inainte de toate, un condiment si un aliment cu diferite traditii pe mai toate meleagurile. Se foloseste la supe, bauturi, carne si, nu in ultimul rand, in guma de mestecat. In Austria si Italia este folosita la paste, in Turcia, Liban si Israel - impreuna cu iaurtul, in Asia de vest - la miel fript, iar in Maroc berberii folosesc frunzele de menta proaspata la friptura din carne de berbec, care se serveste pe un pat de frunze de menta.

In Thailanda, menta este folosita la salata cu carne de pui, in Vietnam - drept garnitura la majoritatea mancarurilor. Specia folosita difera insa de la o zona la alta. In Orient se foloseste mai mult menta verde decat cea piperata, avand gustul mai dulce si mai apropiat de chimen. Vara, cateva frunze de menta sunt o garnitura perfecta pentru diferite bauturi. La fel, fasolea sau cartofii fierti vor arata mult mai ademenitori daca se presara cateva frunze verzi de menta.

Ceaiul de menta

Forma traditionala si cea mai raspandita de utilizare a mentei, care prezinta in acelasi timp o eficienta terapeutica maxima, ramane ceaiul de menta, adica infuzia din frunze uscate de menta. Ca in cazul oricarui ceai sau plante aromatice, principala problema o reprezinta astazi calitatea produsului. Majoritatea acestora contin adaosuri chimice, bine cunoscutele E-uri, provin din regiuni poluate, contin concentratii semnificative de componente nocive sau sunt incorect recoltate, uscate si pastrate.

Nu ne ramane decat sa savuram aroma inconfundabila a mentei ecologice ce ne aduce aminte de farmecele frumoasei nimfe Mintha, ne asigura sanatatea si ne intampina cu nebanuite delicii gastronomice.

Sursa: Antena Satelor, emisiunea Buna Dimineata Gospodari, rubrica Pilula de Sanatate realizata de Camelia Teodosiu

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac