Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mierea Manuka, un veritabil medicament natural

Oamenii au folosit mierea nu doar ca aliment, ci si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri, dupa cum aflam din documente scrise care atesta acest lucru. Era prescrisa de terapeutii din toate regiunile globului, din toate popoarele, pentru o gama larga de afectiuni.

26 Martie 2015, 11:08

De-a lungul timpului, mierea a fost folosita in medicina populara fara intrerupere. Astazi, asistam la o adevarata renastere a acestui medicament natural, care incepe sa fie acceptat si de lumea stiintifica si medicala. Cu toate acestea, potentialul terapeutic al mierii este inca nevalorificat la scara larga. Inca nu sunt cunoscute toate mecanismele prin care actioneaza, fiind necesare noi investigatii – totusi, efectele mierii sunt evidente, iar medicina conventionala ar trebui sa-i acorde recunoasterea oficiala. Din pacate, in tarile dezvoltate, mierea este vazuta inca de multi medici drept un medicament alternativ sau complementar.

Mierea Manuka exista doar in Noua Zeelanda, fiind obtinuta de albine din florile de Manuka. Acest arbust din familia Myrtacee, pe numele sau botanic Leptospermum scoparium, creste liber numai in aceasta tara. In prezent, acest fel de miere este testat, selectat si vandut in functie de nivelul sau de activitate antibacteriana, sub numele de miere Manuka activa.

In viitor, probabil ca si alte tipuri de miere vor fi testate si selectate la fel, in functie de proprietatile lor antibiotice. Exista in jur de 50 de studii publicate in revistele medicale care arata ca mierea vindeca ranile la fel de eficient ca un medicament. S-a demonstrat ca mierea are activitate antibiotica, insa aceasta variaza mult in functie de tipul de miere. Unele varietati de miere nu au un efect antibacterian mai mare decat al zaharului, in timp ce altele pot fi diluate chiar si de 100 de ori si inca distrug si opresc dezvoltarea bacteriilor. Insa, spre diferenta de toate celelalte tipuri de miere, mierea Manuka are in compozitia o componenta antibacteriana unica, specifica mierilor obtinute din plante din specia Leptospermum, care a fost denumita factor unic Manuka (UMF). Aceasta are calitatea unica de a nu fi afectata de catalaza, enzima care, in organismul nostru, descompune peroxidul de hidrogen in apa si oxigen. Astfel, peroxidul de hidrogen devine principala „arma” a mierii pentru distrugerea bacteriilor. Iata de ce Manuka este mult mai eficienta decat celelalte feluri de miere. De altfel, ea este singura miere din lume care a primit statutul oficial de miere medicinala.

O alta clasificare pe care o putem intalni pe ambalaj este MGO, care ne arata concentratia de metil-glioxal din miere – cu cat este mai mare, cu atat mierea respectiva are efecte antibacteriene si antiseptice mai mari. Exista MGO 100, MGO 250, MGO 400, MGO 550. Cu cat creste aceasta concentratie, cu atat mierea este mai inchisa la culoarea, ajungand aproape neagra. Desigur, o concentratie mai mare de MGO inseamna o miere mai scumpa.

In Noua Zeelanda, toata lumea stie ca mierea Manuka reprezinta un tratament eficient pentru vindecarea ranilor si infectiilor. Dar aceasta miere este eficienta in cazurile de raceala si gripa, de rani (uz extern) si creste imunitatea generala a organismului. Chiar daca e putin diferit de al mierii obisnuite, gustul ei este dulce, fiind astfel si pe placul copiilor.

Prin intermediul companiei Apiland, acum putem beneficia de mierea Manuka si in Romania.

Pentru cele mai bune efecte, trebuie sa alegeti apicole de calitate!
Pentru orice informatii si detalii legate de produsele apicole, puteti suna la numarul de telefon 0371.78.00.78.

Sursa: Antena Satelor, Emisiunea Vrem sa Stii, invitata Cecilia Cargea – consultant comunicare si promovare Arena Communications, rubrica sustinuta de Apiland

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată