Miracolul din bobul de grâu. Ce rol joacă în sănătatea omului
Chipul lui Dumnezeu. În popor, se spune că pe fiecare bob de grâu se găsește, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea grâul este abordat, de multe ori, și ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ritualice în relația cu lumea de dincolo este coliva.
22 Aprilie 2015, 06:48
Cerealele au constituit baza alimentației omului din toate colțurile lumii de cel puțin zece milenii, iar populațiile care au păstrat acest tip de hrană și-au prezervat capitalul de sănătate. Asta și pentru că, la origini, omul a fost frugivor, hrana sa a constat în principal din fructe și semințe, carnea, peștele, lactatele și celelalte elemente care conturează alimentația omului modern fiind adăugate pe parcursul istoriei. Cerealele – care au trecut și ele, în timp, de la statutul de “sălbatice” la “domestice”, fiind cultivate pe arii tot mai întinse de către om, sunt alimente excepționale, datorită aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar și prin proteine, săruri minerale și vitamine. În grăuncioarele din spice se concentrează toată bogăția și forța vitală a plantei. Spicul care se coace este promisiunea pâinii viitoare.
Una dintre cele mai răspândite cereale o reprezintă grâul, iar teritoriul de astăzi al României dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogăția grânelor. Herodot amintește lanurile de grâu din ținuturile dacilor, în scrierile sale, cronicile medievale vorbesc și ele despre cultura acestei cereale, în vreme ce în prima jumătate a secolului al XX-lea România căpătase renumele de “grânarul Europei”.
“Oul vegetal”
Înainte de a vedea în ce fel putem să folosim grâul (nu ne vom referi astăzi la pâine, făinuri, tărâțe și alte subproduse, cărora le rezervăm un articol aparte) pentru a ne prepara o hrană sănătoasă, să-i trecem în revistă virtuțile. El conține calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime fosforată, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenți, fibre.
Considerat de specialiștii în nutriție un adevărat “ou vegetal” - datorită faptului că el conține absolut toate elementele necesare pentru un organism sănătos – grâul oferă garanția că întoarcerea la o alimentație bazată în bună măsură pe cereale (ca în zorii omenirii) ar reduce substanțial numărul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, arterioscleroză, anemie, constipație și ar îmbunătăți starea de sănătate a celor care suferă de multe alte boli cronice. Este drept că nu sunt puțini și specialiștii care atrag atenția asupra efectelor negative pe care le-ar avea asupra bolnavilor de diabet, precum și asupra celor care suferă de diferite forme de boli cardiovasculare sau cancer.
Grâul germinat
Indicat în anemie, astenie fizică și intelectuală, probleme de creștere, rahitism, tuberculoză, sarcină și alăptare, grâul germinat conține 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. Pentru a-l pregăti, grâul se alege, se spală și se pune într-un recipient cu uncrop (apă încropită, apă călduță). Se va lăsa 24 de ore, după care se va clăti, se va pune pe o farfurie întinsă (într-un strat nu prea gros) și se va avea grijă să rămână mereu umed. După două zile (vara) și patru zile (iarna), atunci când se va observa că apare un punct alb, se consideră că este gata și poate fi utilizat. Atenție: nu se păstrează de pe o zi pe alta! Grâul încolțit (germinat) se pregătește separat pentru fiecare zi de tratament. Se mănâncă una până la trei lingurițe pe zi, timp de 15-20 de zile, cu o pauză de două sau trei luni până la reluarea tratamentului. Grâul încolțit este revitalizant, recunoscut pentru acțiunea lui tonică, dar nu trebuie consumat în exces și nu e recomandat hipertensivilor.
Galetă din grâu germinat
După ce a fost preparat după cum s-a explicat, grâul germinat (două boluri) se mixează, cu puțină apă, pentru a se obține un piure mai gros. O formă pentru tarte se unge cu ulei, se toarnă pasta de grâu după care se presară nuci măcinate, apăsându-se puțin cu dosul lingurii pentru a se încorpora. Se dă la cuptor, pentru 20 de minute. Este un preparat hrănitor, nutritiv și cu gust ușor dulce, datorită transformării unei părți din amidon în zahăr, în timpul germinării bobului de grâu.
Grâul bulgur
Folosit în mod tradițional în Orientul Mijlociu, bulgurul se pregătește din grâu germinat, copt, uscat și zdrobit. De mult ori, la bulgurul care se găsește în comerț s-a neglijat o etapă importantă, respectiv germinarea. După ce a germinat, grâul se pune la cuptor timp de o oră și jumătate, la foc mic, într-un vas descoperit. Se lasă să se usuce la soare, după care se zdrobește în piuă sau în mașina specială. Este ideal fiert, cu diverse legume, înmuiat în apă și folosit în salate sau la prepararea unor copturi.