Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miracolul din bobul de grâu. Ce rol joacă în sănătatea omului

Chipul lui Dumnezeu. În popor, se spune că pe fiecare bob de grâu se găsește, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea grâul este abordat, de multe ori, și ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ritualice în relația cu lumea de dincolo este coliva.

22 Aprilie 2015, 06:48

Cerealele au constituit baza alimentației omului din toate colțurile lumii de cel puțin zece milenii, iar populațiile care au păstrat acest tip de hrană și-au prezervat capitalul de sănătate. Asta și pentru că, la origini, omul a fost frugivor, hrana sa a constat în principal din fructe și semințe, carnea, peștele, lactatele și celelalte elemente care conturează alimentația omului modern fiind adăugate pe parcursul istoriei. Cerealele – care au trecut și ele, în timp, de la statutul de “sălbatice” la “domestice”, fiind cultivate pe arii tot mai întinse de către om, sunt alimente excepționale, datorită aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar și prin proteine, săruri minerale și vitamine. În grăuncioarele din spice se concentrează toată bogăția și forța vitală a plantei. Spicul care se coace este promisiunea pâinii viitoare.
Una dintre cele mai răspândite cereale o reprezintă grâul, iar teritoriul de astăzi al României dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogăția grânelor. Herodot amintește lanurile de grâu din ținuturile dacilor, în scrierile sale, cronicile medievale vorbesc și ele despre cultura acestei cereale, în vreme ce în prima jumătate a secolului al XX-lea România căpătase renumele de “grânarul Europei”.

“Oul vegetal”

Înainte de a vedea în ce fel putem să folosim grâul (nu ne vom referi astăzi la pâine, făinuri, tărâțe și alte subproduse, cărora le rezervăm un articol aparte) pentru a ne prepara o hrană sănătoasă, să-i trecem în revistă virtuțile. El conține calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime fosforată, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenți, fibre.
Considerat de specialiștii în nutriție un adevărat “ou vegetal” - datorită faptului că el conține absolut toate elementele necesare pentru un organism sănătos – grâul oferă garanția că întoarcerea la o alimentație bazată în bună măsură pe cereale (ca în zorii omenirii) ar reduce substanțial numărul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, arterioscleroză, anemie, constipație și ar îmbunătăți starea de sănătate a celor care suferă de multe alte boli cronice. Este drept că nu sunt puțini și specialiștii care atrag atenția asupra efectelor negative pe care le-ar avea asupra bolnavilor de diabet, precum și asupra celor care suferă de diferite forme de boli cardiovasculare sau cancer.

Grâul germinat

Indicat în anemie, astenie fizică și intelectuală, probleme de creștere, rahitism, tuberculoză, sarcină și alăptare, grâul germinat conține 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. Pentru a-l pregăti, grâul se alege, se spală și se pune într-un recipient cu uncrop (apă încropită, apă călduță). Se va lăsa 24 de ore, după care se va clăti, se va pune pe o farfurie întinsă (într-un strat nu prea gros) și se va avea grijă să rămână mereu umed. După două zile (vara) și patru zile (iarna), atunci când se va observa că apare un punct alb, se consideră că este gata și poate fi utilizat. Atenție: nu se păstrează de pe o zi pe alta! Grâul încolțit (germinat) se pregătește separat pentru fiecare zi de tratament. Se mănâncă una până la trei lingurițe pe zi, timp de 15-20 de zile, cu o pauză de două sau trei luni până la reluarea tratamentului. Grâul încolțit este revitalizant, recunoscut pentru acțiunea lui tonică, dar nu trebuie consumat în exces și nu e recomandat hipertensivilor.

Galetă din grâu germinat
După ce a fost preparat după cum s-a explicat, grâul germinat (două boluri) se mixează, cu puțină apă, pentru a se obține un piure mai gros. O formă pentru tarte se unge cu ulei, se toarnă pasta de grâu după care se presară nuci măcinate, apăsându-se puțin cu dosul lingurii pentru a se încorpora. Se dă la cuptor, pentru 20 de minute. Este un preparat hrănitor, nutritiv și cu gust ușor dulce, datorită transformării unei părți din amidon în zahăr, în timpul germinării bobului de grâu.

Grâul bulgur
Folosit în mod tradițional în Orientul Mijlociu, bulgurul se pregătește din grâu germinat, copt, uscat și zdrobit. De mult ori, la bulgurul care se găsește în comerț s-a neglijat o etapă importantă, respectiv germinarea. După ce a germinat, grâul se pune la cuptor timp de o oră și jumătate, la foc mic, într-un vas descoperit. Se lasă să se usuce la soare, după care se zdrobește în piuă sau în mașina specială. Este ideal fiert, cu diverse legume, înmuiat în apă și folosit în salate sau la prepararea unor copturi.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde