-

Rozmarinul și lavanda combat stresul, depresia și insomnia

Uleiurile esențiale extrase din aceste două plante au un efect important în reducerea anxietății, și asta datorită faptului că nervul olfactiv preia informațiile legate de mirosul acestor esențe și îl transferă acelei părți din creier care este responsabilă cu controlul emoțiilor. Efectul benefic se poate observa atât la terapiile prin inhalare, cât și la cele prin masaj sau băi rela­xante – dacă vor fi folosite câteva picături de ulei esențial.

 V-ati obisnuit poate sa asociati rozmarinul cu bucataria mediteraneana si lavanda cu... mirosul dulapurilor bunicii (folosita fiind adeseori contra moliilor). Cele doua plante si-au dove­dit insa eficienta si in tratarea stresului, a insomniei, a ­anxietatii si a angoasei, toate patru tare ale veacului pe care-l traversam.

ROZMARINUL

Planta mediteraneana, rozmarinul inseamna (daca incercam o traducere din latina a numelui sau) "roua marii". Folo­sit inca din Antichitate atat in arta culinara, cat si in medicina si ritualuri, rozmarinul are capacitatea de a stimula si debloca diferite sisteme ale orga­nis­mu­lui. Unul dintre efectele importante este cel de stimulare a circulatiei sang­vi­ne la nivelul creierului, ajutand astfel la di­mi­nuarea stresului, anxietatii si an­goa­sei, la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. Este si moti­vul pentru care se recomanda ca persoa­ne­le care trec printr-un moment de mare concentrare – de exemplu, un examen important sau un proces pe care il au de sus­tinut – sau persoanele care au traversat o situatie care i-a destabilizat psihic sa arda intr-o candela cateva picaturi de ulei de rozmarin sau pur si simplu sa ar­da cateva crengute din planta proaspata.

 LAVANDA

Originara din zonele inalte ale Proventei, regiune din sudul Frantei – este, prin excelenta, o planta al carei miros are efect calmant, sedativ, relaxant. Uleiul esential de lavanda este folo­sit in aromaterapie din cele mai vechi timpuri, iar saculetii cu lavanda asezati in dulapurile cu haine si lenjerie de pat au rolul nu doar de a alunga moliile si alte insecte, ci si, mai important poate, de a imprima acestora un miros placut si odihnitor. In Evul Mediu, regina Caterina de Medicis (a Frantei) si regina Elisabeta I (a Angliei), care sufereau de in­som­nie, cereau sa li se puna sub perna un saculet cu levantica, pentru a dormi linistite.