-

Adevărat sau fals! Spălarea dinților ucide Covid-19?

Scris de

Te speli pe dinți în fiecare zi? Vești bune: acest gest inofensiv ar putea ucide particulele virale din gură! Periajul dinților este important pentru sănătatea ta. Dar știai că ți-a permis și lupta împotriva Covid-19?

Potrivit unui nou studiu, pasta de dinți conține într-adevăr aceiași agenți antibacterieni ca și gelul hidroalcoolic.

Pasta de dinți ar putea ucide coronavirusul

Profesorul Martin Addy a fost cel care a anunțat această (mare) veste. Potrivit acestuia, pasta de dinți ar putea elimina particulele virale din gură. El ne asigură că acest produs zilnic ar împiedica replicarea virusului... și, prin urmare, vă va apăra de infecție. De asemenea, ar împiedica o persoană infectată deja să transmită Covid-19 alteia.

„Pasta de dinți conține aceiași agenți (având o putere antimicrobiană) ca și cei găsiți în gelurile de mână dezinfectante”, precizează profesorul. El vine cu mai multe vești bune: acțiunea antimicrobiană a pastei de dinți în gură durează trei până la cinci ore. Astfel, scade încărcătura virală din salivă, ceea ce scade riscul de infecție. Cu toate acestea, această teorie trebuie să facă obiectul unor studii suplimentare pentru a confirma afirmațiile cercetătorilor.

Ca o reamintire, transmiterea coronavirusului are loc în principal prin picături de la tuse sau strănut. Acești postilioni pot pătrunde cu ușurință în corp prin nas, gură sau ochi.

Profesorul încurajase deja populația să se spele pe dinți

În aprilie, profesorul Martin Addy amintise deja importanța spălării dinților în protejarea împotriva Covid-19. În scrisoarea sa deschisă, publicată în British Dental Journal, profesorul Addy a spus că este „surprins” că profesioniștii din stomatolog nu promovează periajul ca abordare preventivă a coronavirusului.

„Din cunoștințele mele personale și din ceea ce am învățat ascultând experții, majoritatea picăturilor provin din salivă. Prin urmare, sunt oarecum surprins că profesia noastră nu promovează igiena orală, prin periajul dinților, ca parte a unei abordări preventive a Covid-19”, a detaliat el. Cu toate acestea, specialistul nu a intrat în detalii cu privire la compoziția pastei de dinți capabilă să prevină infectarea cu Sars-Cov2.

Protecția împotriva Covid-19: când ar trebui să te speli pe dinți?

Cât de des ar trebui să te speli pe dinți pentru a ucide Covid-19? Profesorul Addy spune că trebuie să vă spălați dinții de fiecare dată când plecați de acasă - indiferent dacă este vorba de jogging, efectuarea de comisioane sau chiar în drum spre serviciu. Această periere trebuie făcută timp de 2 minute, de două ori pe zi minimum. Expertul încurajează, de asemenea, populația să se spele pe dinți mai des, dar și să nu sară peste purtarea unei măști de față și spălarea mâinilor, care trebuie să fie obișnuite.

Utilizarea apelor de gură mai des pentru a vă proteja de Covid-19 ar putea fi, de asemenea, eficientă, potrivit expertului.

Apa de gură vă poate proteja și de virus

Pe lângă spălarea dinților, un alt obicei obișnuit te-ar putea salva de la Covid-19. Acesta este folosirea apei de gură. Potrivit oamenilor de știință germani, acestea ar putea opri transmiterea virusului.

 Pentru a ajunge la această concluzie, virologii conduși de Ruhr-Universität Bochum din Germania de Vest au testat opt ​​ape de gură diferite cumpărate de la farmacii din Germania. Au adăugat particule de virus și o substanță la fiecare soluție pentru a recrea efectul salivei în gură. Amestecul a fost apoi agitat timp de 30 de secunde pentru a simula efectul de gargară. Apoi, oamenii de știință au măsurat cantitatea de virus prezentă în fiecare lichid. Rezultat: trei ape de gură au eradicat virusul (într-o asemenea măsură încât nici o particulă infecțioasă nu a putut fi detectată după 30 de secunde). Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă acest test previne efectiv răspândirea virusului și cât durează efectul.

Gargara cu apă de gură nu poate inhiba producerea de viruși în celule, dar poate reduce sarcina virală pe termen scurt, de unde provine cel mai mare potențial de infecție (adică în cavitatea bucală și gât). Prin urmare, această descoperire ar putea fi utilă în anumite situații, cum ar fi la medicul dentist sau în timpul îngrijirii medicale a pacienților cu Covid-19, explică Toni Meister, autorul principal al studiului.

Cum te speli bine pe dinți?

Înainte de a începe periajul, stați în fața unei oglinzi, astfel încât să vă puteți vedea gura. Apoi, puneți niște pastă de dinți deasupra periuței de dinți, fără a adăuga apă. Apoi spălați-vă întotdeauna dinții în aceeași ordine, spălându-le mai întâi pe cele superioare, apoi pe cele inferioare. Scopul? Nu uita niciunul!

Apoi procedați în conformitate cu următorii pași:

Așezați peria la joncțiunea dinților / gingiei și înclinați-o astfel încât să formeze un unghi de 45 de grade. Rulați peria de la gingie la dinte și numai în acea direcție, pentru a slăbi placa dentară și resturile alimentare. Repetați acest gest de două sau trei ori pe grup de doi dinți. Curățați toate fețele dinților de sus, partea obrazului sau buzele, până la ultimul molar drept. Periați toate părțile dinților de sus în același mod.
Pentru a vă spăla mai ușor partea dinților din față (incisivi), poziționați peria pe verticală.
În cele din urmă, periați fețele superioare ale dinților. Pentru a face acest lucru, efectuați o mișcare înainte și înapoi de cel puțin zece ori pe fiecare parte, înainte și înapoi.
După ce ați parcurs acești pași, spălați-vă dinții de jos repetând aceiași pași. Pentru acestea, aveți grijă: periați de jos în sus. Apoi periați limba (de asemenea, plină cu bacterii și germeni) și clătiți-vă bine gura. În cele din urmă, treceți peria sub apă înainte de a o pune la loc.

Datorită acestei metode, veți avea dinți perfect sănătoși.

Foto: Pixabay