-

Ce efect are pentru cordul vârstnicilor un pahar de vin, pe zi?

Scris de

Un pahar de vin, pe zi, face bine inimii? Raspunsul este... nu. Un studiu a dat o lovitură fatală celor care clamau beneficiile vinului băut zilnic, chiar și atunci când este consumat cu moderație.

Vinul și inima seniorilor

Ni s-a spus întotdeauna, și chiar s-a dovedit prin studii științifice și medicale, că vinul consumat cu moderație are efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular. Cu excepția faptului că, în cazul seniorilor, a priori, chiar și în cantități foarte mici, la cină, are și efecte dăunătoare asupra inimii, înclinând echilibrul beneficiilor / riscurilor în direcția greșită.

Pentru a ajunge la această concluzie, mai mult de 4.400 de vârstnici de 75 de ani au fost de acord, în mod regulat, să facă o electrocardiogramă, indicând și cantitatea de alcool consumată zilnic. Cercetătorii constată că alcoolul nu numai că schimbă modul în care funcționează inima, ci și structura acesteia. Aceste efecte dăunătoare asupra inimii sunt cu atât mai accentuate cu cât cantitatea zilnică de vin consumată este mai mare, dar și, mai ales, sunt observate începând cu două pahare de vin pe zi la bărbați și de la primul pahar la femei.

Prin urmare, este mai bine să ne abținem, deoarece știm acum că dezavantajele alcoolului depășesc beneficiile cardiovasculare prezentate până acum.

Foto: Pixabay