-

Risc de depresie mai mic pentru cei care se trezesc devreme

Scris de

Dacă te confrunți cu depresia, să te trezești devreme ar fi... salvarea ta. Cercetările arată că persoanele care se trezesc devreme sunt mai puțin predispuse la această tulburare mentală comună.

Este una dintre cele mai frecvente boli psihiatrice din lume. Una din cinci persoane a avut cel puțin un episod de depresie în viața ei. Dar nu toți suntem expuși aceluiași risc.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Psychiatric Research, momentele în care te ridici și te culci au un rol de jucat în riscul formării acestei tulburări mentale. Femeile ar fi cele mai puțin vulnerabile, sugerează echipa de la Universitatea din Colorado din Boulder (Statele Unite) și Brigham and Women's Hospital din Boston (Statele Unite).

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au urmărit, timp de patru ani, peste 30.000 de femei cu vârsta medie de 55 de ani. Toate au completat un chestionar pentru a-și evalua cronotipul, cu întrebări despre momentele de trezire și de culcare, starea de oboseală, pofta de mâncare ...

Această cercetare sugerează că trezitul devreme are un impact ușor asupra riscului de depresie, chiar și atunci când se ia în considerare ritmul de lucru sau durata expunerii la lumină, care sunt doi factori esențiali.

În detaliu, femeile cu un cronotip cu ore de veghe mici (dimineața devrem) au 12 - 27% mai puține riscuri de a dezvolta depresie decât cele cu ritm intermediar. Cei care se tresesc târziu sunt cu 6% mai expuși la această tulburare mentală.

„Acest lucru sugerează că există un efect al cronotipului asupra riscului de depresie, efect care nu este legat de factorii de mediu sau de stilul de viață”, spune Céline Vetter, primul autor al studiului.

Mai multe explicații posibile

Mai multe mecanisme ar putea explica influența cronotipului asupra riscului de depresie. În primul rând, genetica, care determină jumătate din ritmul nostru de viață. Se crede că anumite gene implicate în ritmurile circadiene joacă un rol în depresie.

Cealaltă explicație posibilă este expunerea la lumină, despre care se știe că influențează apariția depresiei. „Ne putem imagina, de asemenea, că durata dvs. de expunere la lumină și calitatea acesteia vă influențează cronotipul”, amintește Céline Vetter. „Următorul pas va consta, prin urmare, în separarea ritmurilor de expunere la lumină și a geneticii luminii. evaluează riscul de depresie”.

Bufnițele de noapte pot fi liniștite: această concluzie nu constituie o sentință irevocabilă. Mulți alți factori influențează riscul depresiei, cum ar fi calitatea somnului, activitatea fizică, dieta etc.

Foto: Pixabay