Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiile uleiurilor esențiale. Cum trebuie să fie utilizate

Uleiurile esențiale sunt adesea folosite în aromoterapie, o formă de medicină alternativă care folosește extracte de plante pentru a sprijini sănătatea.

Beneficiile uleiurilor esențiale. Cum trebuie să fie utilizate

21 Iulie 2021, 11:11

Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esențiale se referă la o gamă de terapii tradiționale, alternative sau complementare care utilizează uleiuri esențiale și alți compuși aromatici ai plantelor.

Uleiurile esențiale sunt folosite de aproape 6.000 de ani, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea sau starea de spirit a unei persoane.

S-a constatat că o serie de uleiuri esențiale au diferite grade de activitate antimicrobiană și se crede că au proprietăți antivirale, nematicide, antifungice, insecticide și antioxidante. Aplicațiile de aromoterapie includ masaj, aplicații topice și inhalare.

Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că pot fi periculoase dacă sunt utilizate în mod greșit. Este important să urmați sfaturile unui specialist atunci când utilizați uleiuri esențiale.

Uleiurile esențiale sunt compuși extrasați din plante. Uleiurile captează parfumul și aroma plantei sau „esența” plantei. Compușii aromatici unici conferă fiecărui ulei esențial esența sa caracteristică.

Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece.

Odată ce substanțele chimice aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei purtător pentru a crea un produs gata de utilizare.

Modul în care sunt fabricate uleiurile este important, deoarece uleiurile esențiale obținute prin procese chimice nu sunt considerate adevărate uleiuri esențiale.

Uleiurile esențiale sunt utilizate cel mai frecvent în practica aromoterapiei, în care sunt inhalate prin diferite metode. Uleiurile esențiale nu sunt menite a fi înghițite!

Substanțele chimice din uleiurile esențiale pot interacționa cu corpul omenesc în mai multe moduri.

Când sunt aplicate pe piele, unele substanțe chimice ale plantelor sunt absorbite. Se crede că anumite metode de aplicare pot îmbunătăți absorbția, cum ar fi aplicarea cu căldură sau în diferite zone ale corpului. Cu toate acestea, nu sunt prea multe cercetări în acest domeniu.

Inhalarea aromelor din uleiurile esențiale poate stimula zone ale sistemului limbic, o parte a creierului care joacă un rol în emoții, comportament, simțul mirosului și memoria pe termen lung.

Interesant este faptul că sistemul limbic este puternic implicat în formarea amintirilor. Acest lucru poate explica parțial de ce mirosurile familiare pot declanșa amintiri sau emoții.

De asemenea, sistemul limbic joacă un rol în controlul mai multor funcții fiziologice inconștiente, cum ar fi respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Ca atare, unii oameni susțin că uleiurile esențiale pot exercita un efect fizic asupra corpului. Acest lucru nu a fost încă confirmat în studii.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiurilor esențiale

Stresul și anxietatea

S-a estimat că 43% dintre persoanele care suferă de stres și anxietate folosesc o formă de terapie alternativă pentru a-și ameliora simptomele. În ceea ce privește aromoterapia, studiile inițiale au fost pozitive. Mulți au arătat că mirosul unor uleiuri esențiale poate funcționa alături de terapia tradițională pentru tratarea anxietății și a stresului.

Interesant este faptul că utilizarea uleiurilor esențiale în timpul unui masaj poate ajuta la ameliorarea stresului, deși efectele pot dura doar în timp ce are loc masajul.

Mai multe studii au constatat că tamponarea unui amestec de ulei de mentă și etanol pe frunțile și tâmplele participanților a ameliorat durerea de durere de cap. Studii recente au observat, de asemenea, dureri de cap reduse după aplicarea uleiului de mentă și lavandă pe piele.

Mai mult, s-a sugerat că aplicarea unui amestec de mușețel și ulei de susan pe temple poate trata durerile de cap și migrenele.

S-a demonstrat că mirosul de ulei de lavandă îmbunătățește calitatea somnului la femei după naștere, precum și la pacienții cu boli de inimă.

O analiză a examinat mai multe studii privind uleiurile esențiale și somnul. Majoritatea studiilor au arătat că mirosul uleiurilor - în principal ulei de lavandă - a avut efecte pozitive asupra obiceiurilor de somn.

De asemenea, utilizare uleiurile esențial poate reduce greaţa, anxietatea, agitația, depresia, durerile musculare, probleme circulatorii, menstruale, probleme la menopauză, alopecie sau căderea părului.

Unele tipuri de psoriazis pot fi ameliorate cu aromoterapia, dar un specialist din domeniul sănătății ar trebui să vă sfătuiască despre utilizare și aplicare.

Durerile de dinți și rănile la nivelul gurii pot fi ameliorate de uleiul de cuișoare, dar și acest lucru trebuie aplicat numai local și nu înghițit. (PM)

Următoarele uleiuri vă pot oferi o trusă de prim ajutor pentru o serie de probleme minore de sănătate:

Arborele de ceai: este unul dintre uleiurile care pot fi utilizate cu bune rezultate pentru tratarea problemelor pielii cum ar fi ciupercile și petele. Puteți să tamponați petele sau acneea cu un tampon de bumbac pentru a ajuta curățarea pielii, sau îl puteți aplică în cazul infecțiilor fungice cutanate, cum ar fi piciorul de atlet. Este, de asemenea găsit în componența multor produse de îngrijire a pielii.

Lavandă: „Lavanda este unul dintre uleiurile cele mai versatile”, spune Bianca Scarpelli „. Este mult mai cunoscut pentru efectele sale relaxante, dar funcționează și în caz de vânătăi, tăieturi, și iritații ale pielii.” Mirosul de levănțică, poate reduce nivelul de hormoni de stres în sânge. Acesta este un motiv bun pentru a pune câteva picături în apa de baie pentru a vă ajuta să vă relaxați în timpul nopții.

Calendula: florile galbene-portocalii sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de gălbenele. Calendula pot fi utilizate într-o varietate de forme, inclusiv ca ulei esențial. Acesta este deosebit de bun pentru pielea sensibilă și poate fi utilizat pentru a reduce cicatricile provocate de acnee. Puteți pune, de asemenea, câteva picături în apa de baie pentru a calma psoriazisul.

Mușețelul: Este deosebit de bine cunoscut pentru efectele sale relaxante. În acest scop, adăugați câteva picături de ulei esențial de mușetel pe pernă.

Menta: Purifică și stimulează mintea, crescând de asemenea, vigilența mentală. William N. Denver de la Universitatea din Cinncinati a constatat că inhalarea uleiului de mentă a crescut agilitatea mentală cu 28 la sută. Uleiul de mentă este, de asemenea, unul dintre uleiurile ce pot fi ingerate, fiind util în caz de indigestie – se amestecă doar câteva picături în apă și se bea.

Oregano: Este posibil să fi auzit de uleiul de oregano ca un luptător împotriva gripei. Acest ulei cu gust puternic are calități antibacteriene naturale, motiv pentru care mulți cred că poate ajuta în lupta impotriva răcelii și altor boli. Se administrează câteva picături pe limbă – gustul nu este plăcut, dar mulți oameni îl suportă în perioada răcelilor.

Lămâia: Uleiul de lămâie poate fi folosit nu numai pentru dezintoxicarea corpului, dar poate ajuta, în tratamentul acneei. Dacă doriți o impulsionare a vigilenței, un pic de ulei de lămâie amestecat în părți egale cu ulei de jojoba vă poate ajuta. Datorită proprietăților sale, uleiul esential de lămâie este de asemenea bun pentru creșterea focalizării și concentrării.

Grapefruit: Un alt ulei de citrice, uleiul esențial de grapefruit are proprietăți similare cu uleiul de lămâie. Este o alegere excelentă pentru persoanele care se confruntă cu oboseala și vă poate ajuta în cazul efectelor schimbărilor de fus orar. Este, de asemenea, un antiseptic natural.

Eucalipt: Acesta este un ulei esențial prețios dacă suferiți de răceli frecvente sau de alergii care afectează respirația și congestionează căile respiratorii. Uleiul de eucalipt poate fi utilizat pentru a ameliora durerile musculare și ajută la curățarea sinusurilor. De asemenea, are multe proprietăți antibacteriene și este cunoscut pentru stimularea sistemul imunitar. Folositi-l într-un vaporizator în cazul unui piept congestionat sau aplicați-l diluat în interiorul nasului pentru a calma congestia nazală. Nu-l ingerați și nu-l utilizați pe piele nediluat, deoarece poate fi iritant, noteaza Rador.

Foto: pixabay

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac