Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 moduri simple de a încetini îmbătrânirea

Desigur, este imposibil să opriți cursul timpului. Corpul nostru îmbătrânește în fiecare zi. Pe de altă parte, efectuarea unor schimbări simple și adoptarea unor obiceiuri simple poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi speranța de viață.

5 moduri simple de a încetini îmbătrânirea

27 Februarie 2022, 18:59

Esante face bilanțul.

Să ai o viață lungă... mulți dintre noi sperăm. Dar în timp ce fii sănătos este mai bine. Și într-adevăr nu suntem cu toții egali în fața îmbătrânirii.
Stilul de viață (fumatul, consumul de alcool), factorii socio-economici (educație, bogăție) și sociali (a avea un soț, a trăi singur), ereditatea... multe elemente influențează modul în care corpul nostru îmbătrânește.

Trăiește bătrân și sănătos: cum să-l atingi?
Boala și îmbătrânirea pot fi adevărate frâne personale și familiale. În cadrul sondajului său de viață și sănătate de zi cu zi, publicat în octombrie 2021, Institutul Național de Studii Demografice (INED) a dorit astfel să cunoască speranța de viață fără dizabilități a francezilor. Adică numărul de ani pe care îi poate trăi o persoană fără a fi limitată în viața de zi cu zi.
Pentru a cunoaște acest element, cercetătorii organizației „au calculat mai întâi speranța de viață fără dizabilități în fiecare dintre cele 100 de departamente franceze, apoi, într-o a doua etapă, au legat acest indicator cu limitările funcționale întâmpinate de populația de 60 de ani și peste.
Ei au stabilit astfel că şaizeci şi ceva de ani pot trăi între 11 şi 18 ani fără probleme de sănătate. Cu toate acestea, există diferențe semnificative în Franța. „Unele departamente combină speranța de viață mare și numărul de ani în stare bună de sănătate. Acestea sunt majoritatea departamentelor din Ile-de-France, cele din regiunea Rhône-Alpes, precum și vestul țării. Dar toate departamentele cu cele mai multe avantaje din punct de vedere al longevității nu sunt neapărat cele care prezintă cei mai buni indicatori ai speranței de viață fără dizabilități, este cazul, de exemplu, în Haute-Loire sau Haute-Vienne.Această situație se regăsește și în sudul țară (Ariège, Gers, Bouches-du-Rhône, Haute-Corse, sau chiar Drôme și Ardèche), în special în rândul femeilor”, explică INED. „Departamentele de peste mări, Hauts-de-France, și unele departamente din regiunea Grand-Est (Moselle, Bas-Rhin, etc.) și regiunea Centru (Corrèze, Creuse etc.) combină dezavantaje: speranța de viață scăzută la 60 de ani. ani din care o majoritate de ani în stare precară de sănătate”, precizează organizația.
Îmbătrânirea în stare bună de sănătate, sau chiar încetinirea efectelor timpului, nu este imposibilă prin adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase. Iată cinci sfaturi despre imagini din cele mai recente studii științifice.

1. Mentine o greutate sanatoasa
Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Jama Network Open la 1 februarie 2022, excesul de grăsime corporală poate reduce funcția cognitivă. Cu toate acestea, tulburările cognitive precum demența și boala Alzheimer cresc în mod natural odată cu vârsta.
Cercetătorii au analizat nivelurile de grăsime corporală la aproape 9.200 de persoane și au descoperit că cei cu grăsime viscerală mai mare au avut niveluri mai mari de leziuni vasculare și scoruri mai mici la testele cognitive, chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc. „Strategiile de prevenire sau de reducere a adipozității [grăsimea corporală] pot păstra funcția cognitivă la adulți”, au spus cercetătorii.

2. Reduce stresul
Potrivit lucrărilor prezentate de Asociația Americană a Inimii în ianuarie 2022, bărbații anxioși au mai multe șanse de a avea boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2 pe măsură ce îmbătrânesc. Se știe că stresul uzează corpul. Este recomandabil să reduceți sursele de anxietate.
Mai mult, un studiu de la Universitatea Columbia a arătat că părul gri a fost cauzat de stres. Potrivit cercetătorilor, acest semn de îmbătrânire ar putea fi întrerupt sau chiar să dispară dacă factorul de stres a fost îndepărtat.

3. Limitați carnea și produsele lactate
Mâncatul mai sănătos poate adăuga până la un deceniu în viața ta. Un studiu de la Universitatea din Bergen a arătat că o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi durata de viață cu șase până la șapte ani la adulții de vârstă mijlocie și cu aproximativ zece ani la persoanele mai tinere. „Durata de viață mai lungă estimată se datorează în principal unui risc redus de boli de inimă, diabet și cancer”, spune autorul principal, Lars Fadnes. Cei care trăiesc cel mai mult evită carnea, produsele lactate și băuturile dulci, au adăugat cercetătorii.

4. Exercitați timp de 10 minute
Potrivit unui articol publicat în revista științifică JAMA Internal Medicine, doar 10 minute de mișcare pe zi pot prelungi speranța de viață.
Alți oameni de știință au arătat, de asemenea, că alergarea timp de 10 minute are un efect anti-îmbătrânire asupra creierului.

5. Combate inflamația
Potrivit Stanford Medical School, până la 90% dintre bolile asociate cu îmbătrânirea, inclusiv cancerul, bolile de inimă și demența, sunt legate de inflamația cronică a organismului. Pentru a încetini îmbătrânirea, aceasta trebuie, prin urmare, limitată. Cele mai bune modalități de a lupta împotriva inflamației sunt exercițiile fizice, dieta adecvată, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea stresului.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde