-

Laptele crud: beneficii sau pericole?

Laptele crud, adică nepasteurizat sau încălzit, este lapte natural, deoarece provine din ugerul unei vaci (sau al caprei, sau al oricărui mamifer femelă).

Se crede că am băut lapte de milenii. Astăzi, gestul este considerat periculos din cauza riscului de dezvoltare a bacteriilor. Dar laptele crud este cu adevărat nerecomandabil sau dimpotrivă benefic pentru sănătate?
De ce laptele crud se consumă rar astăzi?
Să luăm o cutie de lapte pasteurizat UHT. A fost încălzit la o temperatură foarte ridicată timp de câteva secunde, ceea ce a ucis toate bacteriile pe care le conținea. Datorită acestui tratament, poate fi păstrat la temperatura camerei săptămâni întregi și apoi consumat fără niciun pericol.
În consecință, nu necesită precauții de transport sau depozitare, nici pentru consumator, nici pentru producător...

Mai delicat
Laptele crud, în schimb, este mai delicat. Contine in mod natural bacterii, care in mod normal nu prezinta niciun pericol si sunt, dimpotriva, favorabile dezvoltarii unei flore intestinale echilibrate. Dar prezența acestor bacterii înseamnă că poate fi păstrată doar câteva zile și, din nou, trebuie păstrată la rece.
In plus, poate fi contaminat in cazul infectiei ugerului vacii sau de elemente externe. Și în acest caz, consumul acestuia poate duce la otrăviri grave. Avem așadar un produs care necesită atenție și poate (chiar dacă doar în cazuri rare) pune în pericol sănătatea dacă nu este produs și depozitat cu grijă.
Prin urmare, este de înțeles că laptele pasteurizat este consumat mult mai mult astăzi. Si totusi...

Lapte crud, bun pentru sănătate?
Potrivit mai multor studii, consumul de lapte crud este foarte benefic pentru sănătatea ta. Protejează împotriva astmului, febrei fânului și, în general, a atopiei (adică un teren propice pentru alergii) (1).
Unii merg mai departe în recomandările lor (2), crezând că laptele crud provoacă mai puține alergii la lapte, că se pune în formă, previne infecțiile urechii, durerile de spate și alte lucruri. Aceste beneficii nu sunt, din păcate, dovedite științific!
Pe de altă parte, cert este că pasteurizarea modifică compoziția laptelui, deoarece laptele pasteurizat conține mai puțină vitamina B12 și mai puțină vitamina E decât laptele crud... Dar mai multă vitamina A (3)!

Cum să consumi lapte crud în siguranță?
Totuși, nu există doar argumente de „sănătate” pentru a bea lapte crud. De fapt, are un gust mai bun decât laptele pasteurizat! Deci, dacă vrei să treci la lapte crud, dar nu vrei să-ți asumi niciun risc pentru sănătatea ta, iată câteva sfaturi:
Respectați cu scrupulozitate lanțul de frig după achiziționarea laptelui crud.
Dacă este posibil, cumpărați lapte crud direct de la fermă sau vizitați ferma înainte de prima achiziție.
Cumpărați numai lapte crud de la un producător în care aveți deplină încredere.
Dacă locuiți în oraș, îl puteți obține cu ușurință pe culoarele proaspete ale magazinelor bio.

Foto: Pixabay

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept