Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kinesiologia, ce este și ce afecțiuni ameliorează?

Dureri cronice de spate, tendinite recurente, burn-out, fobii... kinesiologia oferă ameliorarea acestor afecțiuni. Această metodă, încă puțin cunoscută publicului larg, lucrează asupra amintirilor corpului prin testare musculară, dezlănțuie blocajele fizice și emoționale.

Kinesiologia, ce este și ce afecțiuni ameliorează?

31 Ianuarie 2023, 13:20

Kinesiologie: ce este?
Kinesiologia aplicată s-a născut în anii 60 în Statele Unite. Venind din chiropractică, această metodă se bazează și pe medicina tradițională chineză, anatomie, neuroștiință și neurofiziologie.
Practicantul în kinesiologie, Julie Guérin, explică „kineziologia își propune să aducă echilibru între corp și minte, o eliberare de stres și de afecțiunile cotidiene”. Această metodă se bazează pe o cunoaștere a ființei umane și o luare în considerare a globalității acesteia. Adică atât aspectele fiziologice, cât și cele psihologice.
Specialistul precizează „Corpul nu uită, are memorie. Misiunea minții noastre este să ne protejeze de traumele noastre. La rândul său, corpul le îngrămădește. Ceea ce duce apoi la blocaje în corpurile noastre. , emoțiile noastre, minți, blocaje în viața noastră…”.
Pentru a găsi aceste blocaje dureroase, kinesiologii folosesc testarea musculară ca instrument principal. Permite „crearea unui dialog cu corpul”. Practicianul evaluează tonusul unui mușchi prin aplicarea unei presiuni scăzute asupra contracției, în timp ce se opune unui factor de stres. Poate fi o emoție, o poziție a corpului, o mișcare...

O metodă de însoțire, nu de îngrijire
Dacă unii profesioniști din domeniul sănătății sunt interesați de kinesiologie - precum kinetoterapeuții sau osteopatii - metoda nu este recunoscută de OMS sau de Ordinul Medicilor. Mai mult, Julie Guérin confirmă „cu kinesiologie, nu tratăm patologia persoanei care suferă. Îl însoțim zilnic spre o bunăstare, un echilibru. Ședințele se pot face în paralel cu un curs de îngrijire pentru a reduce suferința sau anxietățile care însoțesc o boală, dar nu pentru a o compensa”.

Kinesiologie: beneficiile sale fiziologice
Dacă kinesiologia nu vindecă, poate alina și sprijini bolnavii și familiile lor. Julie Guérin explică „kineziologia poate, de exemplu, să ajute persoanele care au dureri cronice, cum ar fi durerile de spate sau migrenele”.
Kinesiologia este probabil să acționeze asupra tulburărilor de somn, problemelor de memorie, durerilor legate de șoc și traume, tulburări musculare cronice sau chiar alergii alimentare.
Unii sportivi folosesc și această tehnică pentru a-și crește performanța fizică. Studenții sau profesioniștii își pot îmbunătăți, la rândul lor, abilitățile de învățare și concentrare.
Problemele emoționale sunt una dintre principalele cauze ale consultațiilor. Specialistul explică „cel mai des, clienții mei vin să mă vadă pentru blocaje emoționale, fobii sau probleme de echilibru personal/profesional. Nu mai știu unde sunt, unde vor să meargă. Sesiunile îi învață să-și asculte trupurile și nevoile profunde”.
Kinesiologia îți permite să te eliberezi de blocajele emoționale, să oprești tiparele repetitive (stres la un examen, performanță în public etc.), să ajuți la depășirea epuizării, să gestionezi mai bine problemele relaționale și schimbările de viață (separari, doliu, șomaj etc.). ).

De asemenea, ajută la pierderea în greutate
Kinesiologia poate fi, de asemenea, de ajutor în timpul unei diete. „Ședințele de kinesiologie îi ajută pe oamenii care doresc să-și piardă kilogramele emoționale”, adaugă Julie Guérin. Ea adaugă "este un acompaniament la dietă. Lucrez în colaborare cu un nutriționist care, la rândul său, efectuează o urmărire nutrițională clienților mei care doresc să slăbească".

Cum este o ședință de kinesiologie?
„Mai presus de toate, spun adesea că sunt atâtea sesiuni câte indivizi. Fiecare persoană este unică, fiecare are propria viață, viziunea asupra lucrurilor, cuvintele și sentimentele în funcție de experiențele sale”, precizează practicantul.
Sesiunea incepe cu un timp de discutie pentru a face bilantul cererii clientului si a defini ce asteapta acesta de la sedinta. „Datorită testului muscular, vom putea identifica originea afecțiunilor și apoi vom determina cea mai potrivită tehnică de eliberare a stresului înregistrat în memoria celulară”.
Echilibrul corp/minte se poate realiza prin mai multe metode precum mișcări musculare, oculare, energetice, EFT (Emotional Freedom Techniques: tehnici de libertate emoțională, o formă de presopunctură pentru eliberarea emoțiilor negative) sau vizualizări. Aceste tehnici permit reprogramarea corpului ca întreg (structural – emoțional – mental).
Sesiunea durează aproximativ 1 oră. Persoana rămâne complet îmbrăcată, de obicei întinsă pe o masă de masaj. În general, una până la trei sesiuni sunt suficiente. Pentru o muncă aprofundată, pot fi adăugate programări suplimentare. Cu toate acestea, este de preferat să distanțați sesiunile la o lună. „Acest interval de timp este necesar. Oferă corpului posibilitatea de a integra reechilibrarea pe care am putut să-i aducem”.

Kinesiologie: pentru cine?
Nu există contraindicații pentru această tehnică. Se poate practica pe:
copii;
adolescenţi ;
adultii ;
seniori;
bebelusi (in prezenta unui parinte in timpul sedintei);
femeile însărcinate.


Kinesiologie: ai grijă la derivă
În ciuda eforturilor organismelor oficiale de a structura profesia, kinesiologia nu este recunoscută de ordinul medicilor și nu este acoperită de asigurările de sănătate. Cu toate acestea, unele mutuale rambursează sesiunile.
Cu toate acestea, este și necesar să fiți atent atunci când vă alegeți kinetologul, s-au observat anumite derive în cadrul acestei profesii în procesul de structurare. Miviludes (Misiunea interministerială de vigilență și combatere a aberațiilor sectare) a raportat în raportul său din 22 martie 2018 o creștere a raportărilor de aberații sectare în sănătate.
Prin urmare, este esențial să ne amintim că kinesiologia însoțește un curs de îngrijire, dar nu îl înlocuiește. Dacă dificultatea traversată se rezolvă în timp, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată