Mămăliga - leacul pentru o viaţă lungă
Deşi o regăsim destul de rar în lista meniului nostru cotidian, mămăliga se dovedeşte a fi un aliment-medicament.

20 Noiembrie 2019, 13:46
Aşadar, nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, deoarece, proprietăţile terapeutice ale mămăligii o recomandă pentru mai bine de 70 de afecţiuni, au concluzionat nutriţioniştii.
Reduce aciditatea, are o acţiune calmantă şi sedativă în gastrita hiperacidă şi în ulcer, contribuie la detoxifierea ficatului, creşte imunitatea, reglează nivelul colesterolului din sânge şi combate obezitatea.
În acelaşi timp, dieta cu mămăligă reduce stresul, ameliorează anexita, incontinenţa urinară, reumatismul şi diabetul, iar lista beneficiilor este mult mai lungă.
Leac pentru…viaţă lungă
Cei care mănâncă zilnic fie mămăligă, fie produse din porumb, se bucură de longevitate. Aceasta este concluzia unor studii desfăşurate pe parcursul mai multor ani.
Cercetatorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.
De asemenea, reglează concentratia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct.
Mai mult, banala mămăligă revitalizează functiile sexuale, in special cele feminine.
De ajutor în obezitate
Mămăliga poate fi consumată la mesele principale în locul pâinii. În curele de slăbire, mămăliga trebuie consumată cu iaurt şi cu brânză slabă. Când este combinată cu alimente grase (unt, slănină sau smântână ), atunci meniul are efectul unei mese copioase.
Dacă vrem să socotim câte calorii consumăm zilnic, atunci trebuie să ţinem seama că 100 g de mălai are 351 calorii, în timp ce 100 grame de pufuleţi conţin 520 calorii.
Cataplasma cu mămăligă caldă face minuni în bronşite, gripă, tuse cronicizată iar aplicată pe zona inferioară a abdomenului, pentru anexite şi cistite.
Mămăliga vindecă şi urciorul prin aplicarea de mâmâligă caldă pe pleoape, schimbând-o cat se poate de des iar pentru stimularea creşterii părului, foarte eficient este masajul cu mălai.
E suficient un pumn de mălai, se masează bine scalpul timp de câteva minute, se scutură apoi bine mălaiul şi nu se spală părul. Se repetă acest tratament 2-3 zile, abia apoi se spală bine părul .
Sursa: Viorel Grosu
Foto: commons.wikimedia.org