Propolisul verde și virtuțile lui
Ați auzit de propolis alb, galben sau maro. Încercați verde pentru puterile sale superioare. Forța verde, forța vie!

08 Noiembrie 2020, 01:10
Produsele apicole sunt adesea limitate la miere sau polen. Nu mai vorbim de propolis, acel „ciment” făcut de albine de care putem beneficia atât de mult. În stup, propolisul este utilizat în principal pentru a sigila fisurile, făcând astfel această clădire impermeabilă. Albinele aliniază, de asemenea, intrarea în stup, care devine, pentru ele, un dispozitiv de decontaminare. Prin urmare, înțelegem puterea sa dezinfectantă.
Dar din ce este făcut acest „mortar” de igienizare? Jumătate, din rășini bogate în compuși fenolici și flavonoizi. Albinele colectează aceste rășini prin hrănirea plantelor. Există, de asemenea, o treime din ceară și acizi grași. În cele din urmă, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% materie organică completează formularea sa. Cu toate acestea ... Această compoziție subtilă poate diferi în funcție de regiunile în care albinele se hrănesc.
Culori diferite în funcție de plante
Propolisul capătă astfel culori diferite în funcție de plantele care cresc în mediul stupului.
În Europa, poate fi galben. Este rezervat pentru fabricarea produselor cosmetice. Cel alb este colectat pentru a face suplimente alimentare menite să consolideze imunitatea la începutul iernii. Maro - este utilizat pentru tratarea afecțiunilor ORL. Roșu, această nuanță indică faptul că albinele au colectat o rășină numită Dalbergia ecastophyllum, acest pigment conferindu-i această culoare flamboantă. Verde, provine în principal din Brazilia, această nuanță unică provenind din rășinile unei plante endemice numite "Alecrimdocampo" (sau rozmarin de câmp) sau Baccharis dracunculifolia.
Calități antiinflamatorii
Calitățile antiinflamatoare ale propolisului verde au fost recunoscute de cercetările științifice. Această proprietate provine de la artepilina C, o moleculă specifică care își înmulțește virtuțile.
Acțiunea principală a acestei molecule? Limitați expresia unei gene care codifică markeri proinflamatori. Alte studii îi conferă puteri anti-ulcer, antifungic, antibacterian, vindecător sau imunostimulator. Prin consolidarea apărării noastre imune, propolisul verde, prin urmare, ne protejează în mod durabil corpul. Dar asta nu este tot. În funcție de indicația pe care doriți să o dați, propolisul verde poate fi combinat cu alte plante. Cu nalba liniștitoare, curăță nasul mai ușor. Dacă se adaugă la ghimbir, ameliorează boala de mișcare. Rodia își întărește efectele tonifiante și antioxidante.
Foto: Pixabay
Sinergii mari în slujba sănătății noastre.