Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zmeura, bogată în vitamine şi minerale valoroase

Zmeura (Rubus Idaeus) este bogată în ingrediente valoroase, o gamă întreagă de substanţe fitochimice care protejează sănătatea celulară şi reglează enzimele care provoacă inflamaţii.

Zmeura, bogată în vitamine şi minerale valoroase

15 Aprilie 2020, 12:01

Zmeura ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 şi bolile cardiovasculare.

De interes deosebit este acidul elagic, pentru că are proprietăti antiinflamatorii.

Beneficiile anticancer ale fructelor au fost atribuite mult timp antioxidanţilor şi substanţelor fitochimice.

În studiile medicale asupra cancerelor la sân, de col uterin, de esofag şi de prostată s-a demonstarat că fitochimicalele din zmerură joacă un rol important în reducerea stresului oxidativ, inflamaţiei şi în dezvoltarea şi proliferarea celulelor canceroase.

Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, zmeura protejează de degenerescenţa maculară. Fructele sunt bogate în vitamine şi minerale, cum ar fi vitaminele B1, B2, B6, C, E şi mineralele calciu, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, fier şi zinc.

O sută de grame de zmeură acoperă un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.

Zmeura fruct comestibil al genului Rubus din familia trandafirilor, nativă din Europa şi Asia, este cultivată în prezent în întreaga lume.

Zmeura se găseşte într-o varietate de culori – de la negru la purpuriu, roşu, portocaliu, galben şi alb. Fructele sunt mici sau mari, rotunde, lungite sau conice. Zmeura roşie este cea mai cultivată în întrega lume.

Zmeura se află în plin sezon în perioada iunie – octombrie. Un consum de zmeură îmbunătăţeşte starea generală de sănătate şi are efecte benefice asupra pacienţilor cu boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Totodată, studiile au confirmat faptul că flavonoidele şi acizii fenolici din zmeură au proprietăţi antibiotice şi anticanceroase.

Există mai multe modalităţi de a include zmeura în dietă. Ca desert, puteţi adăuga zmeura în iaurt proaspăt sau în salate, prăjituri, tarte, îngheţate.

De asemenea, din zmeură se pot face gemuri, jeleuri, dulceţuri, ceaiuri, siropuri, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice sau oţet.

Sursa: rador

Foto: pixabay

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Sanatos si verde 24 Februarie 2024, 11:44

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?

Oțetul este prezentat uneori ca un aliment sănătos, dar nu este ușor să faci diferența între mituri și beneficiile dovedite.

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Constipație: 8 alimente eficiente
Sanatos si verde 23 Februarie 2024, 12:02

Constipație: 8 alimente eficiente

Dificultatea de a avea o mișcare intestinală este o experiență inconfortabilă, jenantă și uneori dureroasă pentru mulți...

Constipație: 8 alimente eficiente
3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Sanatos si verde 20 Februarie 2024, 12:15

3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă

Hipoglicemia după o masă este cunoscută sub numele de hipoglicemie reactivă. Această hipoglicemie, cu simptomele sale bine...

3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Scăderea colesterolului fără medicamente
Sanatos si verde 12 Februarie 2024, 14:24

Scăderea colesterolului fără medicamente

Alimentele bogate în colesterol, acizi grași saturați și nesaturați, omega 3 etc. Regimul anti-colesterol poate părea foarte...

Scăderea colesterolului fără medicamente
Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Sanatos si verde 11 Februarie 2024, 14:28

Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?

Ce s-ar întâmpla dacă licopenul, precum cel găsit în roșii, ar fi la fel de eficient ca și medicamentele în scăderea...

Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale
Sanatos si verde 08 Februarie 2024, 10:15

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale

Consumul de fasole şi fructe cu coajă lemnoasă bogate în proteine vegetale poate ajuta femeile să rămână sănătoase pe măsură...

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale
Fructele lunii februarie
Sanatos si verde 08 Februarie 2024, 10:00

Fructele lunii februarie

Varietatea fructelor şi legumelor locale este foarte redusă la sfârşitul iernii, dar fructele din ţările calde ne vin în...

Fructele lunii februarie
Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:23

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică

Anterior, sfecla roșie era consumată în principal cu scop alimentar. În ultimii ani, sfecla a primit o atenție din ce în ce...

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică