Consumul de mango are ca efect reducerea ridurilor!
Pentru a lupta împotriva ridurilor, uitați de creme și botox. Consumul de mango este suficient pentru a le face să dispară, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din California la Davis.

01 Martie 2021, 11:22
Iubitorii de mango și, mai precis, al celor din soiul mexican Ataúlfo, se pot bucura. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea California din Davis (SUA), acest fruct, bogat în beta-caroten și antioxidanți, reduce ridurile profunde cu 23%, după două luni de consum. Cu toate acestea, nu trebuie abuzat!
Mango ajută la combaterea îmbătrânirii pielii
Mango este un aliment antirid. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au urmărit 28 de femei aflate în postmenopauză cu piele de tip Fitzpatrick II sau III (adică o piele deschisă, care este greu de bronzat sau predispusă la arsuri solare).
Participanții au fost împărțiți în două grupuri: primul a consumat 250 de grame de mango (o cană și jumătate) timp de patru luni, celălalt a mâncat 85 de grame (o jumătate de cană) în aceeași perioadă. Ridurile faciale au fost evaluate folosind un sistem de cameră de înaltă rezoluție înainte de începerea experimentului și la 8, și la 16 săptămâni mai târziu.
„Sistemul pe care l-am folosit pentru a analiza ridurile ne-a permis nu numai să le vizualizăm, ci și să le cuantificăm, să le măsurăm”, a declarat Robert Hackman, profesor în Departamentul de Nutriție și autor al studiului publicat în revista Nutrients. „Acest lucru este extrem de precis și ne-a permis să surprindem mult mai mult decât apariția ridurilor sau ceea ce ochiul ar putea vedea”.
După evaluarea severității, lungimii și lățimii ridurilor fine, profunde și emergente la toți participanții, cercetătorii au descoperit că pielea celor care au mâncat 85 de grame de mango era mai puțin încrețită/ ridată.
Echipa științifică a estimat că femeile aflate în postmenopauză care au mâncat o jumătate de cană de fructe exotice au văzut ridurile profunde scăzând cu 23% după două luni și cu încă 20% după patru luni.
„Este o îmbunătățire semnificativă a prezenței ridurilor”, a spus autorul principal Vivien Fam, doctorand în departamentul de nutriție de la UC Davis. Ea a adăugat: „Femeile care au mâncat o cană și jumătate de mango în aceleași perioade (250 de grame), au prezentat o creștere a ridurilor. Arată că, deși un pic de mango poate fi bun pentru sănătatea pielii, s-ar putea să nu fie la fel de benefică o cantitate mult prea mare”.
Mango și ridurile: noi cercetări pentru a înțelege mecanismul
Oamenii de știință sugerează că efectul de creștere a ridurilor, la un consum ridicat de mango, ar putea fi legată de cantitatea mare de zahăr prezentă în fructe.
Ei adaugă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul din spatele reducerii ridurilor. Conform analizelor inițiale, acest lucru s-ar putea datora efectelor benefice ale carotenoizilor (pigmenți de plante portocalii sau roșii) și ale altor fitonutrienți prezenți în mango. Aceste elemente ar spori producția de colagen.
Foto: Pixabay