Fenolizarea - un tratament eficient dar puțin cunoscut pentru unghia încarnată
Intervențiile pentru a scăpa de unghia încarnată sunt adesea dureroase și invalidante. O tehnică alternativă foarte interesantă a fost dezvoltată în Statele Unite în urmă cu mulți ani: fenolizarea. În ce constă?

07 Octombrie 2020, 19:43
De ce se practică atât de puțin? Răspunsul îl dă dr Philippe Abimelec, dermatolog și specialist în sănătatea unghiilor.
Ce este această tehnică de fenolizare?
În cazul unei unghii încarnate, pot fi efectuate trei tipuri de intervenții.
Cea mai clasică este îndepărtarea chirurgicală a unei secțiuni de unghii și carne. Această tehnică are adesea consecințe postoperatorii dureroase și implică, în general, o întrerupere a lucrului de una până la trei săptămâni.
Distrugerea rădăcinii unghiei cu un laser este mai interesantă, deoarece consecințele sunt mai simple. Cu toate acestea, necesită o incizie cu bisturiu și o sutură care implică și durere. (Pentru a citi despre e-sănătate: „Cum tratezi unghia încarnată?”)
A treia posibilitate se bazează pe fenol. Este de mare interes în comparație cu celelalte două soluții. Într-adevăr, această intervenție nu este foarte dureroasă, nu există aproape niciun efect postoperator și, în general, nu necesită concediu medical. Fenolizarea se efectuează sub anestezie locală de către dermatolog, care taie limba unghiei încorporate, apoi aplică un acid care „cauterizează” rădăcina și previne reapariția încarnată. Fenolul sau acidul carbolic este un alcool care provine din cărbune tare. Este antiseptic și distruge țesutul în concentrații mari. Fenolul este, de asemenea, utilizat pentru coji care permit corectarea ridurilor profunde.
Fenolizarea este o procedură ușoară care poate fi efectuată de dermatolog la cabinetul medicului său. Odată efectuată anestezia locală, procedura este nedureroasă. Analgezicele obișnuite permit consecințe simple. Cu siguranță, va fi dificil să faci sport sau să faci plimbări mari timp de 2 până la 3 săptămâni, dar o persoană care exercită o profesie sedentară, cum ar fi munca de birou, își poate relua imediat activitatea fără nicio oprire a muncii.
Există contraindicații pentru fenol?
Tulburările de circulație ale membrelor inferioare sunt singura contraindicație dacă sunt severe. Dar, în cazul unei tulburări circulatorii severe, orice intervenție a degetelor de la picioare și a degetelor trebuie efectuată cu cea mai mare precauție. Riscul de recurență este de aproximativ 3%, ca și în cazul altor tehnici. Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul că această tehnică nu este practicată pe scară largă și că este dificil să găsești un practicant care să o efectueze, acesta poate fi dezavantajul ei esențial.
În practică, persoanele care doresc să beneficieze de această tehnică ar trebui să solicite sfatul medicului dermatolog pentru îndrumare.
Foto: PIxabay