Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor
A vedea cum anii îți marchează fața nu este întotdeauna o plăcere. Din fericire, nu e nevoie să ajungi sub bisturiu pentru a face semnele timpului să dispară sau să se reducă.

30 Aprilie 2020, 07:24
Gimnastica facială este o modalitate excelentă de a restabili tonusul pielii și de a reduce ridurile. Cu câteva întinderi și mișcări simple, este posibil să (re)construim mușchii în anumite zone ale feței ... și astfel să reducem „brazdele” inestetice care ne marchează fața.
Dar mai întâi să aflăm cum apar ridurile pe fața noastră?
Fața noastră are 43 de mușchi faciali, capabili să „producă” în jur de 10.000 de expresii. Microcontracțiile repetate - de exemplu: când ne încruntăm sau când zâmbim - pot determina apariția unor linii, adâncituri, riduri, care se „permanentizează” pe fața noastră. Este vorba despre ceea ce numim de obicei: „linii/riduri de expresie”.
Dr. Jean-Claude Trokiner, un cunoscut estetician francez, autorul cărții: „Des rides... et vous ! Lifting par acupuncture, digitopuncture, automassages et alimentation anti-âge” (Ridurile și... voi! Liftingul prin acupunctură, digipunctură, automasaj și alimentație anti-îmbătrânire”) este de părere că „adeseori, importanța mușchilor feței în apariția ridurilor. nu este luată în seamă”. Trokiner a explicat apoi că „mușchii feței - mușchii pe care îi contractăm sau decontractăm pentru a ne forma expresiile faciale - sunt atașați de piele. Deci, dacă aveți probleme cu ei - dacă sunt prea contractați sau prea relaxați - se formează ridurile”.
Gimnastica facială este una dintre soluțiile de întinerire sau relaxare a anumitor zone ale feței. O serie de mișcări și de întindere a mușchilor faciali, în principal în jurul ochilor și maxilarelor, ajută la redescoperirea formei ideale a feței, la plierea conturului buzelor, la tonifierea mușchilor gâtului sau chiar la încetinirea ritmului de îmbătrânire a feței”.
Gimnastica facială. Cum faci asta?
30 minute, maxim, pe zi, de gimnastică facială sunt suficiente pentru a recăpăta tinerețea pileii! Exercitiile se fac in fata unei oglinzi. Acest lucru vă permite să vizualizați mișcările și să vă asigurați că mușchii doriți sunt lucrați. Nu este nevoie să petreci ore, câteva minute pe zi.
Un studiu realizat de Universitatea Northwestern (USA), în 2017, a constatat că doar 30 de minute pe zi de gimanstică facială a îmbunătățit calitatea pielii. „Exercițiile faciale pot îmbunătăți aspectul și pot reduce unele semne vizibile ale îmbătrânirii”, a spus, la momentul respectiv, dr. Murad Alam, autor principal al cercetării. El a ajuns la această concluzie după ce a efectuat măsurători specifice pentru tenul a 16 femei, între 40 și 65 de ani, care au efectuat câte o jumătate de oră de gimnastică facială, timp de 20 de săptămâni.
Citește și
Lifting facial prin acupunctură și fitoterapie
De asemenea, cercetătorii au descoperit că aceste exerciții au sporit producția de colagen și elasticitatea pielii. Mușchii de sub piele și-au „mărit” volumul, completând ridurile. Acest gen de exerciții, afirmă cercetătorul, măresc volumul și întăresc mușchii feței, astfel încât fața să devină mai fermă și mai tonifiată, iar forma sa își recapătă aspectul tineresc”.
Când trebuie să începi gimnastica facială?
Nu este neobișnuit să îți faci griji pentru semnele îmbătrânirii pielii, o dată cu apariția primelor riduri. Experții sunt de acord asupra unui punct: nu apariția ridurilor trebuie să te determine să lupți pentru frumusețea tenului tău. Nu! Trebuie să acordăm atenție epidermei noastre încă de la vârsta de douăzeci de ani.Exercițiile de gimnastică facială, efectuate zilnic, încă din tinerețe, fac posibilă întârzierea apariției primelor riduri cu până la zece ani! Pe de altă parte, însă, oricând e bine să începi, pentru că doar câteva luni de exerciții faciale pot îmbunătăți substanțial tonusul pielii, la orice vârstă.