Ghid de bune maniere. Cine și cui va fi prezentat
Azi mi-am zis că n-ar fi rău deloc să fim prezentați unii altora. Dar… nu oricum, ci respectând bunele maniere. Nu de puține ori suntem în dificultate atunci când ne aflăm într-o societate în care apare o persoană nouă.

09 Ianuarie 2020, 10:59
Cine, cui și cum va fi prezentat. Mai ales că, dacă nu vom face asta, unii dintre musafiri – respectând, firește, tot o normă de conduită – va fi nevoit să tacă mâlc pe tot parcursul întrevederii. Nu vorbești cuiva pe care nu l-ai cunoscut… oficial.
Mai întâi e de știut că acela care va face prezentările trebuie să cunoască bine amândouă persoanele ce urmează a fi prezentate. El poate fi stăpânul casei, organizatorul unui eveniment sau pur și simplu un prieten comun al celor doi. Apoi, cuviincios e să le rostească și prenumele și numele de familie, eventual cu câteva cuvinte care să explice cine sunt ei de fapt, ca profesie, poziție, grad de rudenie etc.
În stabilirea priorităților (asta însemnând identificarea cel căruia îi va fi prezentat celălalt) se va ține cont de câteva lucruri: vârstă, sex, poziția socială, notorietatea. Astfel, cei tineri vor fi prezentați celor bătrâni. Bărbații vor fi prezentați femeilor. Subalternii – superiorilor. Oamenii… să zicem… simpli, personalităților publice, cu notorietate în domeniul lor de activitate, în societate. În familie și la serviciu femeilor vor fi prezentate bărbaților dacă aceștia din urmă sunt mai în vârstă sau, respectiv, ocupă o funcție importantă. Iarăși e interesant de știut că dacă e vorba despre o femeie în vârstă și un bărbat foarte cunoscut în societate sau care se află pe un post superior, doamna aceea în vârstă va fi persoana prioritară, pentru că ea cumulează două criterii: vârsta și sexul.
Cum spuneam, important e să stabilim cine are prioritate. Și vom începe prin rostirea numelui aceluia: Doamna X sau Domnule Y – de preferat, cu prenume și nume. Urmează o formulă de captare a bunăvoinței și atenție – permiteți-mi să vă prezint pe… iarăși, atenție, continuăm cu prenumele și numele aceluia pe care îl prezentăm, dând apoi minime detalii despre acesta, după caz: soția fratelui meu, sau funcționar la departamentul cutare, sau regizorul spectacolului zet. Întotdeauna cel care face prezentările va schița și un gest discret către persoana prezentată, ca pentru a-l arăta celuilalt.
Iată de ce colegii mei mă prezintă de fiecare dată domniilor voastre. Ei sunt amfitrionii. Eu și voi – oaspeți în emisiune. Doar că domniile voastre aveți prioritate.
Un text de Simona Lazăr
Foto: Pixabay