Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei creative pentru un Paște special

Chiar dacă trăim o perioadă plină de restricții, la câteva lucruri putem încă avea acces nelimitat: la imaginație, la frumos, la artă, iscusință și creativitate, la fantezie, la inventivitate și la puterea de a răzbi prin toate aceste însușiri, capacități și aptitudini.

Idei creative pentru un Paște special

17 Aprilie 2020, 10:00

Sfânta sărbătoare a Paștelui înseamnă revărsarea luminii, a liniștii, a păcii și a seninătății peste sufletele noastre, dar și a culorilor vii și strălucitoare și a armoniei în căminele aranjate și pregătite cu atâta zel pentru acest prilej special. Pentru că vine odată cu primăvara, care înseamnă renaștere, Paștele reprezintă un nou început minunat, chiar sezonul în care are loc oferindu-ne o multitudine de posibilități în ornarea și decorarea casei.

Idei creative pentru decorațiuni și strategii simple de organizare

* Dați uitării nuanțele închise specifice iernii, cum ar fi griurile, marourile sau negrul. Pentru primăvară este recomandat să abordați o paletă cromatică deschisă, care să dea decorului senzația de viu, proaspăt, renăscut și reînsuflețit. Îndreptați-vă atenția, în special, către roz pudrat, bleu, roșu, albastru, verde, galben și, bineînțeles, alb, care pot fi combinate cu nuanțe neutre, având rolul de a echilibra imaginea de ansamblu.

* Prea multă culoare poate încărca o cameră, tocmai de aceea este util să dozați prezența și intensitatea acesteia în amenajarea interioară. Este important ca nuanțele pe care le alegeți să se armonizeze, nu să copleșească.

* Dacă iubiți culorile intense, aveți opțiunea de a le integra în decorul dvs. prin intermediul accesoriilor. Îndreptați-vă atenția către cele realizate din ceramică, lemn sau sticlă, cu ajutorul cărora casa va căpăta un aer mult mai autentic și mai primitor.

* În acest sezon este bine să optați pentru materiale mai ușoare, alegându-le pe cele realizate din bumbac sau in. Păturile, cuverturile și pernuțele decorative vor degaja atmosfera, creând senzația unui decor aerisit și luminos. Alegeți lenjerii de pat mai subțiri, schimbați perdelele cu unele transparente și achiziționați o cuvertură nouă din fibre naturale și deschisă la culoare. Renunțați, așadar, la pernele și păturile din materiale groase, cu texturi pufoase sau din blăniță artificială, spălându-le și punându-le la păstrat pentru anotimpul rece.

* Degajați ferestrele, renunțând la draperiile întunecate sau la perdelele din materiale groase și grele. Acum este timpul pentru cele din materiale fluide și diafane, care permit pătrunderea cu ușurință a luminii în încăperi.

* Când vine vorba de amenajări interioare, lumina joacă un rol foarte important, întrucât pune în evidență anumite piese de mobilier sau de decor și îmbunătățește starea de spirit. O casă luminoasă nu poate să însemne decât energie și vitalitate.

* Aranjamentele din tot felul de verdeţuri, ouă încondeiate, fluturi, puișori, iepuraşi, lumânărele, coşuleţe cu multe flori de sezon sunt cele mai indicate decoraţiuni care dau viaţă locuinţei cu ocazia sărbătorilor pascale.
* Folosiți vaze mici și dese pentru a pune florile în combinații uluitoare – lalele, narcise albe și galbene, zambile și frezii. Nu uitați de ramurile verzi care însuflețesc aranjamentele. Dacă nu știați, anemonele sunt considerate florile Paștelui, dar, din păcate, se găsesc greu și rar. Aceste flori sunt foarte delicate și nu se pot păstra decât în ghiveci, florile tăiate având o viață foarte scurtă. Chiar și așa, luați în calcul și anemonele. Crengile de pom înflorite, ramurile de salcie și ramurile cu frunze tinere și mici pot fi elementul de bază pentru niște aranjamente florale perfecte pentru Paște. Adunați de afară crenguţe, flori de primăvară şi puneți-le în vaze transparente sau colorate.

* Împărțiți un buchet mixt în mai multe buchete mai mici pentru a pune flori în toate camerele. Rezervați florile mari, cu tulpini mai lungi și mai groase pentru o vază mai impunătoare, ca cea de pe masa din living, și puneți restul florilor mai micuțe pe mese laterale, în baie, în bucătărie sau în dormitor. Dacă nu aveți suficiente vaze, folosiți-vă de borcane sau pahare cu un aspect ceva mai aparte.

* Așezați câteva zambile sau narcise pe noptieră sau pe pervazul ferestrei de la dormitor și parfumul lor curat și ușor citric se va răspândi în întreaga camera. Dacă vi se par totuși prea puternice ca miros, puteți folosi o crenguță de Daphne (un arbust cu parfum de lămâiță), de Viburnum carlesii (Călin de Coreea) sau câteva tulpini de trandafiri, întrucât sunt mai subtil parfumate, dar la fel de frumoase și interesante.

* De la Forsythia, lalele, zambile, narcise și până la brândușe și toporași, orice floare creează un ambient plăcut, prin prospețime, colorit și prin mirosul degajat. Fie că sunt în glastră ori în ghiveci, florile de primăvară sparg monotonia, care vrând-nevrând se instalează în casă peste iarnă.

* Și dacă florile proaspete nu vi se par de-ajuns, puteți aduce primăvara în casa dvs. și prin intermediul țesăturilor cu imprimeuri florale. Important este să nu abuzați de ele! Optați pentru un singur, cel mult două obiecte, cu un astfel de model, și anume perdele, draperii, cuverturi, pernuțe, veselă, fețe de masă sau așternuturi. Optați pentru modele simple, nu foarte încărcate. Puteți opta pentru decorațiuni eficiente și rentabile, ca cele cu imprimeuri primăvăratice – perne decorative înflorate, perne colorate, găleți de depozitare cu flori sau lenjerii de pat cu fluturași.
* Stickerele cu iepurași, cu flori sau cu ramuri de copaci înfloriți vor împodobi la fix pereții, fiind, în plus, decorațiuni perfecte pentru tot restul anului. La fel de bine, puteți agăța decorațiuni cu iepurași de mari dimensiuni la ferestre, la uși sau puteți să le prindeți de lustre sau de galeria perdelelor. Câteva decorațiuni suspendate cu iepurași realizate din material textil pot înfrumuseța balustrada scărilor.

* Dacă bugetul vă permite, decorarea casei pentru primăvară ar putea include și schimbarea covoarelor, în condițiile în care acestea sunt pufoase și groase. O alegere inspirată se vor dovedi covoarele din bambus sau chiar din coajă de nucă de cocos, în culori deschise.
* Cu siguranță încă dețineți decorațiuni adunate de-a lungul timpului, unele poate chiar de pe vremea bunicii. Scoateți la lumină toate accesoriile cu tematică de primăvară și aranjați-le peste tot prin casă. Pentru a oferi elementelor mai mici un impact major și pentru a păstra zonele curate și deloc ticsite, grupați-le în spații bine definite, cum ar fi pe un șemineu sau pe o tavă, pe mese, blaturi sau rafturi, păstrându-le doar pe cele care par desprinse din miraculosul anotimp. Amenajați, în orice cameră doriți, un colțișor cu un coș cu ouă colorate, un ghiveci cu flori viu colorate și ramuri de pomi abia înmuguriți. Agățați pe ramuri îngerași, figurine mici din ciocolată sau globuri cu iepurași.

* Puteți da obiectelor de decor o altă utilitate, gândindu-vă în permanență la o nouă întrebuințare pe care ar putea să o aibă și cel mai banal lucru din propria dvs. locuință. Puteți readuce la viață și recondiționa piesele vechi de mobilier, dându-le o nouă șansă să strălucească. O ușă veche, pe care oricine s-ar gândi să o arunce, poate fi transformată, de un meșter ceva mai priceput, într-un blat de bucătărie sau într-un raft. Un coș de paie sau din rafie poate deveni un loc grozav pentru a pune un ghiveci cu flori. La fel de bine, un aranjament floral poate fi montat într-o colivie metalică.

* Suporturile pentru lumânări sau candelele nu trebuie să lipsească dintr-o casă amenajată cu această ocazie. Puteți folosi suporturi clasice sau felinare care adăpostesc foarte bine lumânările rotunde.

* Căutați printre decorațiunile de Crăciun pe cele câteva care se potrivesc perfect și Paștelui. Îngerașii, globurile, figurinele din paie, fundițele roșii, cele albastre, steluțele argintii – toate se potrivesc perfect în aranjamentele pascale și sunt soluții la îndemână care vă ajută să decorați rapid casa pentru această ocazie. Lasați ouăle în culoarea lor naturală, eventual ungându-le cu puțin ulei pentru strălucire și legați în jurul lor fundițele folosite la Crăciun.

* Putem avea și de Paște un pom frumos împodobit. Ideea de a agăţa în ramurile unui pomișor nişte ouă multicolore este mai mult decât originală. Iar dacă veţi folosi o găleată în loc de ghiveci, va fi cu atât mai distractiv. O panglică colorată şi nişte flori plantate la baza copacului vor crea o dispoziţie minunată în dimineaţa de Paşte. Nu vă temeţi să improvizaţi! Cu ajutorul imaginaţiei puteţi inventa şi alte aranjamente care să vă facă să trăiţi mai intens bucuria sărbătorilor pascale – cu atât mai intens, cu cât autorul noilor idei veţi fi chiar dvs.

* Nu uitați de jucăriile copiilor! Iepurașii din pluș se vor dovedi foarte utili de data aceasta. Puneți-i să ”păzească” un coș din răchită plin cu ouă așezate pe un strat de paie.

Decorarea spațiilor din interior și exterior

Cu toate că nu au diversitatea celor de Crăciun, decorațiunile sunt cel puțin la fel de interesante și jucăușe, avantajul amenajării de Paște fiind acela că ornamentele sunt mai puțin specifice decât cele ale sărbătorilor de iarnă, putând fi expuse mult timp după ce sărbătoarea în sine a luat sfârșit. Inspirându-ne din frumoasele obiceiuri și tradiții şi profitând de florile și culorile primăverii putem să aducem un suflu de prospeţime în casele noastre, și implicit să privim parcă cu mai multă încredere spre viitor. Chiar dacă acest anotimp reprezintă reînnoirea, schimbarea și primenirea, nu este nevoie să înlocuim absolut totul pentru a ne simți complet revigorați, ci doar să adăugăm câteva accesorii și obiecte de decor mult mai colorate, mai vesele și mai zglobii. Orice lucru, oricât de neînsemnat, trebuie să trezească în noi sentimentul de viață. Îndrăzniți, așadar, să vă decorați locuințele după energia soarelui, culorile minunate ale florilor, veselia emanată de căldura de afară și puterea renașterii florilor, pomilor și a ierbii proaspete.
ca amenajarea acesteia să se facă după prepararea bucatelor alese, când totul este pus la punct.

Din bucătărie nu trebuie să lipsească aranjamentele florale, coșulețele împletite, obiectele decorative cu iepurași și puișori, vesela colorată, o față de masă în același ton, și poate chiar niște perdele mai deosebite.
Alegeți o faţă de masă simplă, în culori pale (violet, verde sau galben) sau puteți opta pentru una albă cu imprimeuri florale sau una din materiale calde (in, bumbac) cu tematică religioasă.
Folosiți şerveţele în nuanţe vii: verde, galben, roşu, portocaliu. În loc de inele, legați-le cu un fir de iarbă sau de narcisă.
Coşuleţele împletite din răchită sau paie, încărcate cu iepuraşi, ouă şi dulciuri se vor potrivit oriunde în casă, atât pe masa pascală, cât şi aşezate direct pe podea.
Nu încărcați zona foarte mult şi nici decoraţiunile în sine nu trebuie să fie prea pompoase. E bine să aveți maximum 3 culori, dintre care una puternică, de accent.
* O altă încăpere foate „vizitată” în aceste zile este livingul, de unde nu trebuie să lipsească florile (de toate felurile, aromele, mărimile și culorile), coșulețele (de data aceasta mai elegante decât cele pentru bucătărie) și sfeșnicele cu lumânărele.

La fel de bine puteți schimba aspectul canapelei prin achiziționarea unei cuverturi de primăvară, cu flori, dungi, buline sau orice vă trece prin minte, numai haioasă să fie!
Cei care preferă să realizeze un punct central de atracție pot amplasa decorațiuni mari în colțul livingului sau chiar la intrarea în casă. Astfel de puncte de interes se realizează foarte ușor cu ornamente mari, în general iepurași, dar și cu ouă decorative.
Puteți așeza o plantă pe raftul bibliotecii din living sau puteți achiziționa câteva ghivece colorate sau coșuri împletite din lemn pentru plantele pe care deja le aveți în casă.
Dacă aveți unul sau mai multe scaune vechi, îmbrăcați-le într-o husă deschisă la culoare pe care puteți aplica, dintr-un rest de material, “urechiuşe” de iepure.
Creaţi o atmosferă romantică cu lumânări parfumate utilizând un suport haios handmade. Nişte borcane simple, transparente, de dimensiuni diferite, lipici, un autocolant, o foarfecă, sclipici şi lumânări sunt tot ce aveți nevoie.
Decoraţi pernele cu inimoare confecționate din materiale textile în diferite culori.
Simpaticii ciucuraşi sunt accesorii care pot fi folosite inclusiv pentru decorarea locuinţei, existând mai multe modalităţi de ornare.
Covorul, de asemenea, poate fi schimbat cu unul mai subțire, sau cu o carpetă ceva mai lejeră, așezată în mijlocul camerei.
* Camera copiilor și dormitorul pot fi și ele reamenajate, dar nu în sensul de a cumpăra piese noi de mobilier, ci de a le rearanja pe cele deja existente, în măsura în care spațiul vă permite.

Cearceafuri cu modele de primăvară, perdele, stickere pe pereți și geamuri sau chiar tavan, obiecte decorative de sezon, vaze cu flori proaspete, totul este binevenit.
Nu este foarte indicată mutarea pieselor de mobilier dintr-o parte într-alta a camerei pentru a nu deteriora podeaua și chiar piesele în sine, dar un asemenea re-aranjament va da încăperii o senzație de nou, proaspăt și actual.
De asemenea, în aceste camere se pot adăuga perne decorative cu motive florale ori cu iepurași, tablouri, sau perdele colorate în nuanțe pastelate.
Câteva statuete reprezentând răţuşte, pui de găină, mieluşei sau iepuraşi din diverse materiale pot fi aranjate aparent neglijent pe comode sau noptiere, ca nişte mici musafiri, gata să participe la festin.
Un aspect vesel puteţi realiza și cu ajutorul unor fluturaşi din hârtie. Pentru un efect deosebit, încercaţi să creaţi aspectul unui stol de fluturi.
Pentru ușa dormitorului, puteți realiza manual o coroniță, fie din plante mici înflorite, precum violete sau panseluțe, fie din crengi împletite și împodobite cu fluturași. Foarte rapid puteți realiza și o coroniță din ouă confecționate din spumă plastică.
* De ce să ne rezumăm la spațiul interior, când am putea la fel de bine să creăm o atmosferă de poveste și în grădină?

Instalațiile de Paște, iepurașii de mari dimensiuni și baloanele uriașe vor decora minunat grădina și peluza. Puteți completa amenajarea cu câteva felinare, lămpi solare și lumânări parfumate.
Decorați ușa de la intrare cu coronițe handmade! Sunt numeroase modele de ouă decorative, de diferite culori, dimensiuni și cu imprimeuri minunate. Pe un arc din metal, lipiți cu silicon ouă decorative de diferite dimensiuni și culori și accesorizați coronița obținută cu o panglică galbenă sau verde. Dacă de Crăciun folosiți ramuri de brad, globuri, steluțe și conuri, acum puteți folosi crenguțe de copac împodobite cu florile preferate, cu puișori, cu fluturi și cu o fundă mare în culoare veselă.
Creați o coroniță de primăvară dintr-un umeraș ușor de îndoit. Faceți o cunună minimalistă prin îndoirea unui umeraș metalic în formă de cerc și adăugați flori sau frunze, în așa fel încât să acoperiți în totalitate cercul. Florile proaspete vor dura doar câteva ore, așa că ar fi mai bine să utilizați flori uscate.
Puteți înlocui coronița cu altceva colorat, care să vă permită să atașați flori după bunul plac. De exemplu, cu o pereche de cizmulițe de cauciuc vechi și cât mai colorate, pe care să le umpleți cu flori. Le puteți pune chiar și pământ!
Alegeți să aşezați statuete sub formă de iepuraş prin iarbă. Pe lângă iepuraşi, se pot amplasa strategic prin diverse locuri ale grădinii şi ouă colorate sau puişori.
O sugestie mai puțin obișnuită este aceea de a folosi o umbrelă colorată ca suport de flori. Pentru a deveni o „vază” funcţională, legaţi umbrela la mijloc și apoi, agăţaţi aranjamentul în grădină, pe balcon sau oriunde credeți că poate fi admirat.
O altă idee inedită este să găsiţi vechii strecurători o nouă întrebuinţare. Ataşaţi-i nişte fire rezistente cu care să o puteţi agăţa şi umpleţi-o cu pământ şi flori de sezon, de exemplu panseluţe.
Sărbători fericite!

Autor: Alina Andrei, RADOR
Foto: pixabay

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști
D-ale casei 26 Mai 2023, 15:38

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști

De când se știu, oamenii au trăit în armonie cu natura și au folosit tot ce le oferă ea pentru a supraviețui. În ultimul...

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști
Pași de urmat în amenajarea unei  locuințe
D-ale casei 19 Mai 2023, 14:44

Pași de urmat în amenajarea unei locuințe

Amenajarea și decorarea unei case pot fi procese creative și pline de satisfacții.

Pași de urmat în amenajarea unei locuințe
Plante de interior obișnuite care pot dăuna sănătății
D-ale casei 15 Mai 2023, 11:40

Plante de interior obișnuite care pot dăuna sănătății

Este de necontestat faptul că plantele de interior au numeroase roluri pozitive în mediul nostru de acasă.

Plante de interior obișnuite care pot dăuna sănătății
De ce gospodinele din Franţa pun orez în maşina de spălat?
D-ale casei 21 Aprilie 2023, 13:33

De ce gospodinele din Franţa pun orez în maşina de spălat?

Orez în maşina de spălat? La prima vedere, acest lucru pare ciudat, dar gospodinele din Franţa folosesc acest truc dintr-un...

De ce gospodinele din Franţa pun orez în maşina de spălat?
Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari
D-ale casei 31 Martie 2023, 16:11

Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari

Fie că te pregătești să construiești de la zero o casă cu mansardă, să cumperi una sau să aduci modificări unei mansarde...

Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari
Cum putem știi dacă o locuință este sigură în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii
D-ale casei 10 Martie 2023, 12:50

Cum putem știi dacă o locuință este sigură în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii

Recentele cutremure care au avut loc în Turcia, Siria și România (Gorj) i-au determinat pe mulți să se întrebe cât de solide...

Cum putem știi dacă o locuință este sigură în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii
Cele mai indicate metode de economisire a energiei electrice
D-ale casei 08 Martie 2023, 10:08

Cele mai indicate metode de economisire a energiei electrice

Înlocuirea vechii centrale de apartament cu una nouă, în condensare, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoatarea rufelor...

Cele mai indicate metode de economisire a energiei electrice
Obiecte care alungă norocul şi fericirea din casă
D-ale casei 22 Februarie 2023, 14:46

Obiecte care alungă norocul şi fericirea din casă

Există o mulțime de tradiții și obiecte tradiționale despre care se crede că îți aduc noroc și alungă energia negativă din...

Obiecte care alungă norocul şi fericirea din casă