Cum aperi florile din grădină de... animalul tău de companie
Straturile de flori din grădină sunt mândria curţii tale, dar 2-3 ture în viteză de-ale patrupedului năstruşnic sunt de ajuns pentru a le face una cu pământul?

23 Februarie 2021, 09:27
Află cum poţi păstra frumuseţea grădinii, fara sa afectezi prea mult libertatea câinelui tău. Deşi, aparent, sunt noţiuni diametral opuse, cu puţin efort, cu răbdare şi cu un plan bine chibzuit le poţi avea pe ambele. Ar fi păcat să-ţi privezi patrupedul de plăcerea şi libertatea de a explora toată curtea, dar în acelaşi timp nu poţi renunţa la frumuseţea straturilor de plante și flori multicolore din grădină, pe care apoi le poți culege pentru a alcătui aranjamente de flori. Citeşte mai jos câteva sfaturi utile care te vor ajuta să împaci şi capra, şi varza.
1. În primul rând dresează-ţi patrupedul să-şi facă nevoile într-un spaţiu bine delimitat. Aşterne-i pietriş într-o zonă din apropierea cuştii lui, şi învaţă-l să-şi facă nevoile doar acolo.
2. Dacă ai un câine de talie mică sau medie, îl poți împiedica să intre în grădină şi să-ţi facă praf florile, dacă aceasta are un gardulet discret pe margine. Acest truc poate funcționa și cu câini mai mari, care pot fi păcăliți de bariera vizuală și nu vor sări.
3. În plus pentru a ţine vizitatorul nepoftit la distanţă de parcelele de flori poţi recurge la un truc mai puţin plăcut pentru mirosul fin al patrupezilor. Poţi îmbiba o cârpă cu oţet pe care o poţi pune în centrul parcelei de flori. Câinii nu suportă mirosul de oţet, chiar şi după uscarea acestuia. Totuşi, pentru un succes garantat poţi reîmprospăta concentraţia oţetului din cârpă cel puţin o dată pe săptămână.
4. Pentru a-ţi ţine la distanţă animalul de companie de straturile de flori, poţi recurge şi la condimentarea solului. Câinilor nu le plac mirosurile și gusturile picante sau piperate, deci poți folosi acest lucru în favoarea ta. Presară piper roșu măcinat sau pudră de muștar în jurul parcelei, astfel încât câinele să o evite.
5. Pentru a ţine la distanţă patrupedul de straturile de flori poţi recurge la tehnologiile moderne. Puteţi folosi aparatele cu ultrasunete anti-câini sau pisici. Echipamentul emite ultrasunete care alungă animalele din zonele pe care vrem să le protejăm. Graţie unui senzor care detecteaza mişcarea, porneşte alarma cu sunete de frecvenţă înaltă şi semnalele luminoase ce vor speria animalele, obligându-le să părăsească zona protejată.
6. Dacă ai un animal de companie care iubeşte libertatea maximă, oricâte măsuri de precauţie ai lua, este totuşi indicat să ai grijă ce plante păstrezi în grădină. Trebuie să ştii că există flori extrem de toxice iar ingerarea frunzelor sau florilor lor poate duce chiar la moartea animalului. Crinul şi leandrul sunt doar câteva dintre plantele extrem pe periculoase pentru animalele de companie. Odată ingerate, frunzele sau florile lor pot cauza iritatii gastrointestinale, probleme cardiace si chiar moartea. Dacă ai astfel de plante în grădină este bine să restricţionezi accesul către ele cu o plasă sau gard de protecţie.
Pentru a avea o grădină frumoasă şi un animal de companie fericit este bine să le creaţi condiţiile necesare. Deoarece cîinele simte nevoia să sape, amenajați-i un loc special pentru această activitate. Un colț al curții sau grădinii, doar al lui, unde să facă tot ce îşi doreşte. Dacă preferă nisipul sau pământul fin, săpaţi o groapă şi umpleti-o cu nisip, dacă adoră solul proaspăt, săpați cu hârlețul un dreptunghi numai al lui. În felul acesta, îşi va direcţiona surplusul de energie în alt loc, departe de parcelele de flori.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay