Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând cu ochii.

21 Aprilie 2020, 10:26
Însă, peste agogeul perioadei de dezvoltare a plantelor, se suprapune perioada în care dăunătorii apar şi creează daune majore.Când vorbim despre flori, trandafirii se confruntă în această perioadă cu un duşman de temut şi anume afidele.
Sub denumirea de afide întâlnim numeroase specii de păduchi ai plantelor. În cazul trandafirilor, cea mai întâlnită afidă este păduchele verde al tradafirului – Macrosiphum rosae. Este o specie care migrează de la o plantă de trandafir la alta sau de la o specie la alta, putând afecta atât rozele, cât și arbuști de pomi fructiferi sau plante sălbatice.
Păduchii verzi își concentrează atacul asupra trandafirului pe trei direcții. Îi găsim pe partea inferioară a frunzelor pe care le fac să se răsucească, să se ofilească și apoi să se usuce complet; pe bobocii florali sau flori sau pe vârfurile de creștere.
Efectele atacului de afide este dezastruos pentru trandafir: creșterea și dezvoltarea este stopată, bobocii afectați nu se mai deschid, plantele devin vulnerabile ciupercilor saprofite din cauză că afidele lasă o secreție lipicioasă ce atrage ciupercile și furnicile.
Există pe piaţă insecticide care rezolvă această problemă, însă, dacă vreţi să vă salvaţi rozele prin metode naturale, iată câteva soluţii pe care vi le propunem:
1. Decoct de cenușă
Decoctul de cenușă este un tratament anti afide dovedit, având efecte rapide în combaterea păduchilor la trandafir. Se pun 300-400 de grame de cenușă în 10 litride apă, iar amestecul se dă la foc și se fierbe timp de 2 ore. După răcire, se elimină bucățile mai mari de cenușă ce ar putea bloca pulverizatorul, și se stropesc trandafirii afectați de păduchele verde.
2. Soluţie cu alcool medicinal
Pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apa) vine de hac afidelor. Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide.
3. Soluție de detergent de vase
Detergentul de vase este eficient în combaterea afidelor la trandafir. Este și o soluție la îndemână, ușor de preparat. Aveți nevoie de patru litri de apă curată în care dizolvați 4 linguri mari de detergent de vase (nu ecologic). Cu ajutorul unui pulverizator, soluția este aplicată pe plantele afectate. Efectul este mai rapid vara, pe căldură, când păduchii sunt deshidratați de către soluția cu detergent, apoi sunt ”prăjiți” de soare.
4. Zeamă de varză murată
Zeama de varză murată este o soluție de tratamente pnetur trandafiri afectați de păduchele verde. Zeama de varză se folosește direct, fără diluție, acționând prin aciditatea sa care omoară rapid dăunătorii. Trebuie însă să aveți grijă să stropiți doar zonele afectate, să nu îmbăiați rozele și mai ales ca zeama, foarte sărată, să nu curgă pe pământ pentru că poate afecta rădăcinile plantelor