Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști.

27 Aprilie 2020, 10:00
Fie că ați păstrat peste iarnă plantele de anul trecut, fie că achiziționăm plante noi, nu trebuie să facem altceva decât pe cele din urmă să le plantăm în jardiniere sau diverse ghivece.
Vasele în care urmează să fie plantate mușcatele trebuie astfel dimensionate încât să ofere spațiu suficient întregul sezon de vegetație, având în vedere că plantele se vor dezvolta destul de mult pe parcurs.
Astfel, la mușcatele clasice și semicurgătoare sunt necesare 2 plante pentru o jardinieră de 40 cm, 3 plante pentru cele de 60 cm și 4 plante pentru cele de 70 cm. Pământul în care se plantează trebuie să fie de bună calitate, fără boli și dăunători, cu densitate medie și fertil.
Pentru plantare, foarte des utilizată este și turba, care are rezultate foarte bune.
Pentru a pune în practică micul proiect, avem nevoie de următoarele materiale: plantele decorative, jardiniere sau ghivece, pământ și îngrășăminte.
Ne asigurăm că vasul de plantare are la bază orificii pentru scurgerea surplusului de apă. Apoi, pe fundul vasului se pune un strat de pietriș sau pământ grosier ca drenaj, urmat de un strat subțire de pământ mărunțit.
Se scot mușcatele cu grijă din ghiveciul de creștere pentru a nu le deteriora, se verifică dacă rădăcinile sunt sănătoase și viguroase, apoi se așează în vas.
În jurul rădăcinilor se completează cu pământ fin până la un nivel cu 2-3 cm deasupra balotului de pământ cu rădăcini. Se tasează ușor, după care se recomandă adăugarea de fertilizanți solizi cu dizolvare lentă (granule, bețișoare, conuri etc.) și apoi se udă moderat.
Ca întreținere, mușcatele tebuie udate rațional, astfel încât între două udări pământul să se usuce ușor la suprafață (excesul de apă este dăunător mușcatelor). Pe parcursul verii se pot administra îngrășăminte dizolvate în apa de udare, la 1-2 săptămâni.
Foarte comod de utilizat și cu bune rezultate sunt îngrășămintele lichide din comerț, de asemenea se pot administra și îngrășăminte foliare prin stropirea lor pe frunze.
Dacă am păstrat mușcatele de anul trecut, acestea se toaletează de frunzele uscate, apoi se scurtează tulpinile la 3-4 noduri de la bază.
Este recomandată afânarea solului la suprafață și adăugarea de îngrășăminte solide sau îndepărtarea a 2-3 cm de pământ de la suprafață și înlocuirea cu pământ nou fertil. Se udă și se pun într-un loc însorit pentru a porni repede în vegetație.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay