Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea.

05 Mai 2020, 13:18
Se poate înmulţi prin răsad sau prin înrădăcinarea butaşilor. La înrădăcinat se folosesc lăstari de lavandă, recoltaţi în toamnă.
De regulă, butaşii se înrădăcinează în circa două luni, și trebuie udaţi cam de două ori pe săptămână.
Este o plantă aromatică foarte cunoscută şi utilizată încă din antichitate. Materia primă este inflorescenţa utilizată în stare proaspătă sau uscată. Florile proaspete conţin până la 0,8% ulei volatil, iar cele uscate până la 1,5%.
Componentele principale din punct de vedere cantitativ şi care imprimă şi mirosul de bază ale uleiului de lavandă sunt linaloolul (20-35%) şi acetatul de linalil (30-55%).
Uleiul volatil de lavandă este un aromatizant puternic, folosit în parfumerie şi cosmetică, însă are şi utilizări medicinale , are acţiune carminativă, cicatrizantă, sedativă, spasmolitică şi colagogă.
Se foloseşte în industria parfumurilor, a săpunurilor şi a porţelanurilor (uleiul este un valoros dizolvant şi fixator de vopsele).
Calităţile insecticide ale produsului vegetal ce susţin utilizarea sa în prezervarea hainelor şi lenjeriei se datorează uleiului volatile, care are şi proprietăţi antimicrobiene şi antifungice.
Masajul cu ulei de lavandă calmează durerile reumatice. Baia cu lavandă este calmantă şi revigorantă şi este recomandată în special pacienţilor cu tonus scăzut. În aromaterapie, uleiul de lavandă este utilizat ca sedativ al sistemului nervos central.
Este o importantă plantă decorativă, meliferă, de pe un hectar se pot obţine 100 - 120 kg miere , şi fitoameliorativă, valorificând terenurile erodate, de pe pante abrupte, însorite.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay