1500 de gospodării din Alpii francezi au curent electric obţinut din... brânză şi zer
Materiile prime folosite pentru producţieîn zilele noastre sunt din ce în ce mai diverse, unele dintre ele, chiar ciudate.

01 Februarie 2020, 17:54
La fel de neobisnuită este şi sursa din care se produce energie electrică în centrala din Albertville, Savoia, o regiune din Alpii francezi.
Centrala electrică de poveste funcționează cu resturi de brânză și zer, din care produce suficientă energie pentru a alimenta 1.500 de locuințe.
Produs secundar al brânzei Beaufort, zerul smântânit este transformat în biogaz, un amestec de metan și dioxid de carbon. Bacteriile sunt adăugate în zer amestecat cu resturi de brânză pentru a produce gaz, care este apoi folosit pentru a genera electricitate.
„Zerul este combustibilul nostru. Este un ingredient identic cu cel din iaurtul natural”, explică Francois Decker, reprezentant al Valbio, compania care a proiectat și construit centrala electrică, inaugurată în 2015.
După ce laptele gras este folosit pentru producerea brânzei Beaufort, rămân zerul și smântâna. Smântâna este folosită pentru a produce brânză ricotta, unt și praf cu proteine, care este folosit drept supliment alimentar.
Zerul smântânit rămas este pus apoi într-un rezervor cu bacterii, unde procesul de fermentare naturală produce metan în același fel în care gazul este produs în stomacurile vacilor. Apoi, gazul este trecut printr-un motor care încălzește apa până la 90 de grade Celsius și generează electricitate. Centrala produce în jur de 2.8 milioane de kilowați-oră pe an, electricitate mai mult decât suficientă pentru a alimenta o comunitate de 1.500 de oameni, a declarat Decker pentru Le Parisien.
Nu este prima centrală de felul acesta, însă este una dintre cele mai mari. Valbio a construit prima centrală-prototip cu 15 ani în urmă, în spatele unei abații în care călugării produc brânză încă din secolul XII.
În Somerset, Anglia, firma producătoare de brânză Wyke Farms, o afacere de familie, își generează singură energia electrică din reziduurile brânzei, bălegar de vacă și resturile rămase de pe urma recoltelor.