-

O bucată de Lună, de vânzare pentru 2,5 milioane de dolari

Unul dintre cei mai mari meteoriți lunari din lume va face obiectul unei licitaţii private organizate joi de Christie’s şi este evaluat la 2 milioane de lire sterline (2,49 milioane de dolari).

Roca selenară, care cântărește peste 13,5 kg, a fost probabil aruncată de pe suprafața Lunii în urma unei coliziuni cu un asteroid sau o cometă și a ajuns ulterior în deșertul Sahara.

Cunoscută sub numele de NWA 12691, se crede că este a cincea cea mai mare bucată de Lună găsită vreodată pe Pământ. Pe Terra, există doar 650 kg de roci selenare.

„Experiența de a ține o bucată din altă lume în mâini este ceva ce nu uiți niciodată„, a spus James Hyslop, șeful departamentului de ştiință și istorie naturală de la Christie’s. „Este o bucată reală de Lună. Este cam de dimensiunea unei mingi fotbal, un pic mai alungită, mai mare decât capul unui om”.

La fel cu mulți alţi meteoriți, acesta a fost găsit în Sahara de către un descoperitor anonim. Oamenii de știință sunt siguri că provine din Lună, după ce au comparat-o cu mostre de rocă aduse pe Pământ de misiunile spațiale lunare Apollo ale Statelor Unite.

„În anii ’60-’70, membrii programului Apollo au adus cu ei aproximativ 400 de kilograme de rocă selenară, iar oamenii de știință au reușit să analizeze compozițiile chimice și izotopice ale acestor roci și au stabilit că acestea se potrivesc cu anumiți meteoriți”, a spus dl Hyslop.

Meteoriţii sunt incredibil de rari și doar aproximativ unul din câteva mii provine din Lună, ceea ce face ca acesta să fie un obiect cu totul special, a adăugat el. „Ne așteptăm la un interes internațional uriaș pentru acesta din partea muzeelor ​​de istorie naturală.

Este un trofeu minunat pentru oricine este interesat de istoria spațiului sau de explorarea Lunii”. Luna i-a fascinat pe oameni încă din zorii istoriei umane, ca simbol al puterii, al dragostei, al timpului și al prosperității și este singurul satelit natural al pământului.

Se crede că s-a format acum 4,5 miliarde de ani, când un corp de mărimea planetei Marte s-a ciocnit cu Terra. Christie’s va oferi, de asemenea, pentru vânzare privată, un grup de 13 meteoriţi de fier. Se estimează că această colecție valorează 1,4 milioane de lire sterline.

Sursa: rador

Foto: pixabay

banner 600 j 1

Articole înrudite