-

Structura carapacei homarilor îi inspiră pe cercetători să creeze un beton mai rezistent

Inspiraţi de structura carapacei homarilor, cercetătorii australieni au anunţat că au identificat, cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, o modalitate de a îmbunătăţi rezistenţa betonului utilizat în arhitectura complexă, relatează Reuters.

Armat cu fibre de oţel, betonul devine mult mai durabil atunci când este turnat într-un model ce imită o carapace de homar, potrivit unui nou studiu efectuat la Universitatea RMIT din Melbourne.

În loc de matriţă, procesul implică turnarea unor straturi de beton unul peste altul, totul controlat printr-un program de calculator ce utilizează tehnologia de imprimare 3D.

"Carapacea homarului este ceva ce continuă să mă uimească prin formele sale şi arhitectura foarte interesantă şi mai ales (pentru că) această carapace a homarului este cu adevărat uimitor de rigidă", a declarat pentru Reuters cercetătorul principal Jonathan Tran.

Potrivit lui Tran, acest design poate fi util în cazul construcţiei unor elemente în forma arcuită, ce reprezintă o provocare, sau a unor structuri răsucite, cu geometrii complexe.

Sursa: AGERPRES