-

Implantul mamar: un nou risc de cancer, dar extrem de scăzut

Scris de

Institutul Național al Cancerului din Franța (INCa) avertizează asupra unui nou risc legat de purtarea unui implant mamar: limfomul cu celule mari anaplazice (ALCL).

Acest risc este, însă, este extrem de scăzut. Ce sfaturi dau medicii francezi femeilor cu implant?

18 cazuri de limfom mamar identificate exclusiv la purtătorii de implanturi

Potrivit unui grup de experți, implanturile mamare sunt asociate cu un risc de cancer numit limfom anaplastic cu celule mari (ALCL). Acest lucru ar fi legat de un proces inflamator, dar care ar dura ani de zile pentru a degenera în cancer. Ca urmare, este cel mai adesea un prognostic bun. În plus, acest tip de cancer este rar, astfel încât riscul este „extrem de scăzut”. În Franța, au fost identificate 18 cazuri, la femeile cu implant mamar (un caz în 2011, două în 2012, patru în 2013 și unsprezece în 2014, cu o persoană decedată). Manifestările clinice au fost mărirea sânilor, umflarea, eritemul, prezența unei mase la palpare și durerea în sân.

Potrivit estimărilor inițiale, „una până la două femei pentru fiecare 10.000 de implanturi mamare ALCL”.

Ce măsuri de precauție pot fi luate pentru femeile cu implant?

În Franța, peste 330.000 de femei au implanturi mamare ca parte a intervenției chirurgicale reconstructive după cancerul de sân sau în scopuri cosmetice (83% din cazuri).

Aceste dispozitive medicale fac obiectul unei supravegheri speciale de către Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (Ansm), care a fost consolidată în 2010 în urma cazului de protezare PIP. Pacienții sunt, de asemenea, supuși unei monitorizări foarte regulate pentru a verifica absența simptomelor specifice și integritatea protezei.

În practică, „pentru femeile cu implant mamar și fără semne clinice la nivelul sânilor”, grupul de experți „nu recomandă nicio urmărire specială, în afară de cea care există în prezent pentru toate femeile” (examen clinic și ultrasunete în fiecare an, chiar în absența unor simptome particulare). Cu toate acestea, orice simptom trebuie raportat medicului și orice femeie cu sau care intenționează să aibă un implant mamar trebuie informată cu privire la acest risc. Rețineți că experții confirmă absența unui risc crescut de cancer de sân asociat cu implanturile.

Foto: Pixabay