-

 Un fişier care conţine 8,4 miliarde de parole se află pe internet

În mod cert, aceasta este cea mai mare scurgere de date din istorie pe care tocmai au identificat-o cercetătorii CyberNews.

Ei au descoperit că un fişier TXT de 100 GB, conţinând peste 8,4 miliarde de parole, a fost postat pe un forum al hackerilor. Cu aproape 4,7 miliarde de utilizatori de internet din întreaga lume, această scurgere de date îi priveşte cu siguranţă pe toţi.
Potrivit cercetătorilor, baza de date a fost constituită din scurgerile de date anterioare. Deşi nu este vorba despre un nou pirataj este totuşi îngrijorător. Cu peste 8,4 miliarde de parole compilate, este cea mai mare scurgere de parole din istorie, depăşind cu mult Compilation of Many Breaches din 2009 cu 3,2 miliarde de parole compilate.
Compilarea datelor din scurgerile anterioare constituie un mare avantaj pentru hackeri, deoarece le facilitează foarte mult munca. Ei vor putea într-adevăr să testeze aceste parole cu date de utilizator şi adrese de e-mail compilate în alte baze de date, în încercarea de a pirata nenumărate conturi online. Datorită instrumentelor informatice, aceştia vor putea într-adevăr să testeze automat combinaţiile în proporţii deosebit de îngrijorătoare.
CyberNews sfătuieşte utilizatorii de Internet să verifice dacă sunt afectaţi de această scurgere de date încălcarea prin introducerea adresei lor de e-mail în baza de date HaveIBeenPwnd. Dacă, din păcate, sunteţi îngrijorat, modificaţi parola adresei dvs. de e-mail. Dacă utilizaţi aceeaşi parolă pentru conturi diferite, luaţi în considerare şi schimbarea acesteia. Hackerii testează rapid parolele expuse pe diferite platforme, bazându-se pe faptul că mulţi utilizatori de Internet folosesc aceleaşi combinaţii pentru conturile lor diferite.
Încercaţi din nou experimentul în câteva zile, când bazele de date au fost actualizate, doar pentru a vă asigura că parola dvs. este sigură. De asemenea, nu uitaţi să activaţi autentificarea cu doi factori atunci când este posibil, acest lucru vă va permite să împiedicaţi spargerea conturilor d-voastră, chiar dacă parola este aflată.

RADOR
Foto: Pixabay