-

Beneficiile surprinzătoare ale plictiselii. De ce este un lucru bun pentru copii

Expresia „m-am plictisit” devine adesea refrenul copiilor noștri, mai ales în vacanța de vară. Iar pentru noi, adulții, să descoperim cum să păstrăm copilul distrat mereu poate fi o adevărată provocare.

Credința populară din trecut ne spunea că plictiseala este potențial dăunătoare, pentru că persoanele care primesc acest "pronostic" nu au entuziasm și sunt ușor frustrate.

Dar, cercetările actuale arată că plictiseala constructivă la copii este esențială pentru dezvoltarea lor mentală și emoțională.  De fapt, plictiseala îi ajută pe copii să-și dezvolte abilități valoroase. Ii ajută să construiască toleranța față de experiențele mai puțin ideale, pentru că viața ne cere să ne gestionăm frustrările și să ne reglăm emoțiile atunci când lucrurile nu merg pe drumul nostru, iar plictiseala este o modalitate excelentă de a învăța această abilitate.

Plictiseala îi ajută și pe copii să dezvolte strategii de planificare, abilități de rezolvare a problemelor, flexibilitate și abilități organizaționale - abilități cheie de care copiii ale căror vieți sunt de obicei foarte structurate le pot lipsi.

Nu plictiseala în sine îi ajută pe copii să dobândească aceste abilități - este ceea ce fac cu plictiseala. Copiii nu își planifică de obicei zilele, dar atunci când lucrează la un proiect pentru a-și umple timpul, trebuie să creeze un plan, să își organizeze materialele și să rezolve problemele.

Dezvoltarea acestor abilități îi ajută pe copii să gestioneze mai bine o varietate de sarcini, cum ar fi planificarea pe termen lung și flexibilitate atunci când lucrează la proiecte de grup și abilități sociale.

În plus, plictiseala favorizează creativitatea, respectul de sine și gândirea originală. Cheia este de a-i ajuta pe copii să învețe cum să-și gestioneze plictiseala, astfel încât să poată dezvolta independența și să se simtă plini de propria lor fericire și bunăstare.

Astfel, copiii au nevoie de îndrumarea părinților sau a altor adulți pentru ca plictiseala lor să fie constructivă și să ducă la creativitate.

Toți cercetătorii sunt de acord că beneficiul numărul unu al copiilor care se confruntă cu perioade de plictiseală este că își dezvoltă capacitatea înnăscută de a fi creativi.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay