Cea mai veche piramidă din Egipt se redeschide după renovare
Are 4.700 de ani şi este încă în picioare. Piramida faraonului Djoser din Saqqara, considerată cea mai veche încă vizibilă în Egipt, a fost redeschisă publicului joi, 5 martie, la sud de Cairo, după câţiva ani de renovare.

08 Martie 2020, 14:02
"Redeschidem astăzi, după restaurarea ei, cea mai veche piramidă care este încă în picioare în Egipt", a declarat ministrul Antichităţilor şi Turismului, Khaled el-Enany, la o ceremonie oficiată joi, la poalele treptelor celebrei piramide.
Proiectul de renovare a acestui monument a început în 2006, înainte de a fi întrerupt în 2011 "din motive de securitate" legate de revolta populară din acel an. Apoi, a fost reluat în 2013, potrivit lui Ayman Gamal Eddine, manager de proiect la ministerul Antichităţilor. Renovarea era imperios necesară după un cutremur care afectase serios interiorul piramidei în 1992. Costul total al lucrărilor de restaurare se ridică la 104 milioane de lire egiptene (6 milioane de euro), potrivit guvernului egiptean.
Situată la 20 km sud de Cairo, piramida are vedere la o vastă necropolă în regiunea Memphis, prima capitală egipteană. Acest monument, de aproximativ 60 de metri înălţime, a fost construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de către arhitectul Imhotep, deasupra unei cavităţi adânci de 28 de metri care adăposteşte un mormânt roz de granit.
Ee este şi prima piramidă a erei faraonice, dar şi prima necropolă familială. Djoser este primul faraon care a introdus această practică.
În aceeaşi necropolă din Saqqara, autorităţile egiptene au dezvelit în aprilie 2019 un mormânt decorat cu reliefuri colorate şi inscripţii bine conservate, aparţinând unui nobil din dinastia a V-a (între 2.500 şi 2.300 î.Hr.).
În ultimii ani, autorităţile şi-au consolidat considerabil comunicarea în jurul descoperirilor arheologice în speranţa de a atrage din nou turiştii care au părăsit Egiptul din cauza tulburărilor legate de revolta din 2011. Siturile arheologice reprezintă un argument major pentru Egipt în faţa concurenţei altor destinaţii turistice, iar în acest context, dl.el-Enany, ministrul Antichităţilor din 2016, a obţinut şi portofoliul Turismului în decembrie.
RADOR
Foto: Pixabay